Η Βρετανία θέλει να στείλει εξοπλισμό στη Μολδαβία – Ετοιμάζουν χτύπημα στην Υπερδνειστερία;

Με το πρόσχημα μίας «ρωσικής επέμβασης»

Σύμφωνα με όσα γράφει η εφημερίδα The Telegraph, επικαλούμενη την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας, η Βρετανία θέλει να στείλει σύγχρονο εξοπλισμό στη Μολδαβία για να την προστατεύσει δήθεν από την απειλή επέμβασης της Ρωσίας αλλά ο πραγματικός σκοπός είναι η δημιουργία μίας νέας εστίας πολέμου στην Υπερδνειστερία.

Με άλλα λόγια θέλουν να προσφέρουν στην Μολδαβία τον απαραίτητο οπλισμό για να «επανεντάξουν» την Υπερδνειστερία στη μολδαβική επικράτεια.

Η ΥΠΕΞ δήλωσε στην εφημερίδα πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει μια “μεγαλύτερη Ρωσία” παρ’ όλο που η επέμβαση του στην Ουκρανία απέτυχε να σημειώσει γρήγορη επιτυχία (αυτά λένε οι Δυτικοί, η Ρωσία επί της ουσίας έχει καταλάβει το 25% των εδαφών της Ουκρανίας και δεν θα επιστραφεί τίποτε από αυτά στο Κίεβο).

Η Ρωσία αποκαλεί την επέμβαση που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”. Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της απορρίπτουν αυτό τον ισχυρισμό και λένε πως ήταν ένα αβάσιμο πρόσχημα για πόλεμο.

Η Μολδαβία, που συνορεύει με την Ουκρανία, δεν είναι μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Η Τρας είπε πως διεξάγονται συνομιλίες ώστε να διασφαλιστεί ότι τα αμυντικά συστήματα της Μολδαβίας μπορούν να αποτρέψουν οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση.

“Θα ήθελα να δω τη Μολδαβία εξοπλισμένη με τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ. Είναι μια συζήτηση που έχουμε με τους συμμάχους μας”, δήλωσε στην Telegraph.

“Ο Πούτιν ήταν απολύτως σαφής για τις φιλοδοξίες του να δημιουργήσει μια μεγαλύτερη Ρωσία. Και το ότι οι προσπάθειές του να καταλάβει το Κίεβο δεν ήταν επιτυχείς, δεν σημαίνει καθόλου ότι έχει εγκαταλείψει αυτές τις φιλοδοξίες”, είπε.

Αν τα σχέδια της Τρας εγκριθούν, τα μέλη του ΝΑΤΟ θα παράσχουν σύγχρονο εξοπλισμό στη Μολδαβία, αντικαθιστώντας σοβιετικής εποχής εξοπλισμό και θα εκπαιδεύσουν τους στρατιώτες πώς να τον χρησιμοποιούν.
 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV