Σε ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν εξελίσσονται οι μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ καθώς οι αρμενικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση της πρωινές ώρες της Δευτέρας κατά της αζερικής πόλης Terter ή Tartar πρωτεύουσα της ομώνυμης αζερικής περιφέρειας.

Είναι η πρώτη φορά που οι ένοπλες συγκρούσεις μεταφέρονται εκτός του Ναγκόρνο Καραμπάχ εντός του αζερικού εδάφους.

Είναι σαφές ότι η Αρμενία επιχειρεί να δημιουργήσει δεύτερο μέτωπο εντός του Αζερμπαϊτζάν για να αναγκάσει το Μπακού να αποσύρει τις δυνάμεις του από το έδαφος της Δημοκρατίας του Αρτσάχ.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει την εμπλοκή της Τουρκίας στην κλιμάκωση, λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε μια μη αναστρέψιμη επιδείνωση της κατάστασης και θα κάνει τη σύγκρουση να επεκταθεί.

Το Αζερμπαϊτζάν άρχισε αυτό που χαρακτηρίζει ως «αντεπίθεση», ενώ οι αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατηγόρησαν το Μπακού για πυροβολισμούς εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών στην πρωτεύουσα της περιοχής, το Στεπανακέρτ.

Η Αρμενία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξαν στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση, ενώ το Αζερμπαϊτζάν μόνο στρατιωτικό νόμο και αυτόν μερικώς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ