Το μαζικότερο μη πυρηνικό χτύπημα σε πολεμική επιχείρηση διεξήχθη κατά τη διάρκεια της νύχτας απο τη ρωσική Αεροπορία στην περιοχή του Χάρκοβου: συνολικά 105.000 κιλά εκρηκτικών χτύπησαν τις ουκρανικές θέσεις πέριξ του Χάρκοβου με 35 βόμβες FAB-3000, καταστρέφοντας μια έκταση που ισοδυναμεί με τα καταστροφικά αποτελέσματα ενος πυρηνικού όπλου 5 κιλοτόνων.

Το χτύπημα ηταν τόσο μαζικό, που το αποτέλεσμα ηταν να καούν και να ισοπεδωθούν 12 ουκρανικές οχυρές θέσεις και 23 αποθήκες ή μεγάλα κτίρια διοίκησης των ουκρανών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ρώσοι μετά από τη ρίψη των βομβών δεν προχώρησαν καν σε επιθετική επιχείρηση, καθώς η περιοχή ηταν ακατάλληλη για να κινηθούν άνθρωποι λόγω των χημικών που ειχαν εκλυθεί από τις εκρηξεις.

Η μυρωδιά των καμμένων εκτάσεων δυτικά έφτασε μέχρι και το Κίεβο!

Οι βόμβες FAB-3000 M-54 που είχαν ξεκινήσει να παράγονται μαζικά στις 21 Μαρτίου πλέον έχουν ξεκινήσει να δείχνουν τα αποτελέσματά τους. 

Το μεγαλύτερο μέρος των πληγμάτων που πραγματοποιήθηκε από τις 20 νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο την περιοχή του Λίπτσι, από όπου προέρχεται και το μεγαλύτερο ποσοστό καταγεγραμμένου οπτικού υλικού, καθώς η δράση της ρωσικής Αεροπορίας συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Έχοντας μήκος 3,3 μέτρων, διάμετρο 1 μέτρου, είναι βάρους 3.067 κιλών και γόμωσης 1.400 κιλών, ενώ έχουν και ικανότητα προσαρμογής συλλογής UMPK (Unifitsirovannyi Modul Planirovaniya i Korrektsii: ενοποιημένη μονάδα ανεμοπορίας και διόρθωσης) μετατρέπεται σε κατευθυνόμενη βόμβα με εμβέλεια 80 χλμ.

Η FAB-3000 είναι η ισχυρότερη συμβατική βόμβα της ρωσικής Αεροπορίας, σχεδιασμένη να καταστρέφει οχυρά και βαριά θωρακισμένους στόχους.

Η ανανεωμένη χρήση της FAB-3000 που χρονολογείται από τον σοβιετική εποχή ξεκίνησε όταν δοκιμάστηκε με επιτυχία το κιτ ανεποπορίας UMPK που την μετατρέπει σε κατευθυνόμενη με λέιζερ ή/και σύστημα GLONASS (το ρωσικό GPS).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ