Στην Άγκυρα είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την συμφωνία που σύναψαν με το Κατάρ με βάση την οποία στην ουσία «αποκτούν» 36 υπερσύγχρονα μαχητικά τα οποία θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν κατά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Μάλιστα δεν είναι χαρούμενοι μόνο οι ερντογανικοί αλλά και οι κεμαλικοί.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Μillyet, ο βουλευτής του CHP Ουνάλ Τσεβικιόζ δήλωσε πως πλέον οι Τούρκοι πιλότοι θα μπορούν να εκπαιδευτούν στο νέο μαχητικό της ΠΑ.

«Εμείς δεν θα φέρουμε τα γαλλικά αεροσκάφη που χρησιμοποιεί το Κατάρ για να τους εκπαιδεύσουμε, αλλά εμείς θα εκπαιδευτούμε από αυτούς σε ότι αφορά την χρήση των Rafale. Πώς θα δοθεί μάχη ενάντια στα Rafale που θα αποκτήσει η Ελλάδα από τους Γάλλους;

Αυτό λοιπόν είναι ένα σημαντικό βήμα για να το μάθουμε. Αυτή την επιτελική στρατιωτική ευφυΐα πρέπει να την επικροτήσουμε».

Τα υπερσύγχρονα μαχητικά του Κατάρ (διαθέτει από F-15, μέχρι Rafale F.3 και Eurofighter) θα είναι πλήρως εξοπλισμένα για επιχειρήσεις «κατά των κοινών εχθρών» αν απαιτηθεί (εδώ θα πρέπει να υπάρξει επιπλέον έγκριση των νομοθετικών σωμάτων των δύο χωρών)! 

Επίσης οι πιλότοι του Κατάρ θα εκπαιδεύονται για κοινές επιχειρήσεις και θα εκτελούν κοινές αποστολές με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις!

Σε άλλη άρθρο της συμφωνίας, ουσιαστικά το Κατάρ μετατρέπεται σε μία τεράστια τουρκική στρατιωτική βάση με την αραβική χώρα να διαθέτει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις όλες τις διευκολύνσεις που απαιτούνται στις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που θα αναπτύσσονται στο κράτος του Κόλπου!

Ήδη η Τουρκία έχει μια μεγάλη στρατιωτική βάση με δύναμη μιας Ταξιαρχίας να εδρεύει στο πάμπλουτο αραβικό κράτος.

Ένα πρώτο πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ότι η Τουρκία «θα μάθει καλά» τα Rafale, όπως είχε μάθει τα Mirage 2000 στην δεκαετία του ’90 σε κοινές ασκήσεις με την αιγυπτιακή Αεροπορία τότε. 

Επίσης ο στόλος μεταφορικών αεροσκαφών του Κατάρ τίθεται στην διάθεση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για μεταφορά σε όλο τον κόσμο! Από τις τουρκικές στρατιωτικές βάσεις στην Λιβύη και την Σομαλία, μέχρι την Συρία, το Αζερμπαϊτζάν, φυσικά το Κατάρ κλπ.

O στόλος αυτός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και 8 αεροσκάφη στρατηγικών μεταφορών C-17!

Το Κατάρ αγοράζει, επίσης, μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar, αρμάτων μάχης Altay κλπ. 

Η Τουρκία εγγυάται την εθνική ασφάλεια του Κατάρ και αυτομάτως καθίσταται ρυθμιστικός παράγων και εγγυήτρια δύναμη στην περιοχή του Κόλπου.

Και όλα αυτά έρχονται μετά την κολοσσιαία συμφωνία οικονομικής στήριξης της Τουρκίας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με άμεση καταβολή 10 δισ. ευρώ σε ταμείο οικονομικής συνεργασίας και επιπλέον 10 δισ. ευρώ σε άλλες επενδύσεις με τις δύο χώρες.

Σημειώνεται ότι Κατάρ και ΗΑΕ μέχρι χθες ήταν εχθροί. Και σήμερα δεν είναι φίλοι, απλά έχει εκτονωθεί η κρίση του 2016.

Αλλά και οι δύο στηρίζουν πλέον «με νύχια και με δόντια» την Τουρκία…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ