To 2022 ο τουρκικός Στρατός θα μεταβιβάσει στο τουρκικό Ναυτικό τα 10 επιθετικά ελικόπτερα AH-1W Super Cobra που διαθέτει για να χρησιμοποιηθούν από το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «Anadolu» το οποίο θα επιχειρεί ως ελικοπτεροφόρο/αεροπλανοφόρο.

Το πρώτο AH-1W Super Cobra θα παραδοθεί στο Ναυτικό τον προσεχή Μάιο ενώ το πιο πιθανό είναι πως πρόκειται για ενδιάμεση πρώτη λύση καθώς το τουρκικό Ναυτικό ζητά την απόκτηση επιθετικών ελικοπτέρων T-629 (ATAK-2), μια βαρύτερη έκδοση του T-129.

Τα πρώτα πέντε AH-1W Super Cobra αγοράστηκαν και παρελήφθησαν το 1990. Τα υπόλοιπα πέντε ελικόπτερα του ίδιου τύπου αγοράστηκαν το 1992, έναντι του ποσού των $ 110 εκατομμυρίων και παρελήφθησαν τη διετία 1993-1994.

Απ’ αυτά τα 10 ελικόπτερα χάθηκαν τρία με αποτέλεσμα, το 2011, η Τουρκία να ζητήσει από τις ΗΠΑ, την αγορά τριών μεταχειρισμένων ελικοπτέρων του τύπου, τα οποία τελικά και παραδόθηκαν το 2012 ή το 2013.

Η απειλή για τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου είναι μεγάλη.

Σημειώνεται ότι δύο νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα αποτελούν μέρος του βασικού εξοπλισμού του τουρκικού αεροπλανοφόρου TCG Anadolu που θα είναι το πρώτο πλοίο του τύπου της ιστορίας που θα εξοπλίζεται με μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη.

To πρώτο θα είναι το Bayractar TB3, με κεκλιμένα πτερύγια του, με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Haluk Bayraktar να τονίζει ότι η πρώτη δοκιμαστική πτήση του νέου μη επανδρωμένου οχήματος αναμένεται εντός του 2022.

Ο Haluk Bayraktar, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το νέο Unmmaned Aerial Vehicle – UAV, θα είναι σε θέση να απογειώνεται από το αεροπλανοφόρο TCG Anadolu, που θα ενταχθεί σε υπηρεσία τους πρώτους μήνες του 2022.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι: «Καθώς όλοι μιλούν για το πώς η τεχνολογία των drone αλλάζει τα δόγματα επιχειρήσεων ένας από τους επόμενους στόχους μας είναι το drone TB3, ικανό να απογειωθεί και να προσγειωθεί στο TCG Anadolu», ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας όσα λένε ειδικοί και αμυντικοί

Στη συνέχεια, ο Τούρκος CEO έκανε ιδιαίτερη αναφορά για πρώτη φορά στο αναπτυξιακό πρόγραμμα αεριωθούμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους που έχει αναλάβει η εταιρεία του, το οποίο αποκαλύφθηκε στα μέσα του καλοκαιριού του 2021 και ονομάζεται «Muharip İnsansız Uçak Sistemi – MİUS».

Το νέο μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος θα είναι ικανό να επιχειρεί σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, ενώ θα έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 5,5 τόνους, με ωφέλιμο φορτίο 1,5 τόνο.

Επίσης, θα διαθέτει χαρακτηριστικά stealth,  θα είναι σε θέση να επιχειρεί σε συνδυασμό με συμβατικά αεροσκάφη, θα φέρει πυραύλους αέρος – αέρος, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ικανότητά του να εκτελεί ελιγμούς, προκειμένου να διεισδύει σε περιοχές που προστατεύονται από την εχθρικής αεράμυνα. Αυτό προγραμματίζεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση το 2023.

Πολλοί στην Ελλάδα πίστεψαν πως επειδή οι ΗΠΑ δεν παρέδωσαν στην Τουρκία τα μαχητικά F-35 απομακρύνθηκε και ο κίνδυνος να αποκτηθούν και F-35B STOVL οπότε το τουρκικό σκάφος δεν θα είχε καμία ουσιαστική χρήση.

Όμως η Άγκυρα έσπευσε γρήγορα να καλύψει τα επιχειρησιακά κενά με δικές της λύσεις και πλέον το νέο της σκάφος μπορεί να αποτελέσει καίρια απειλή για την ελληνική άμυνα και ασφάλεια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ