Αντιμέτωπη με ένα νέο μπαράζ τουρκικής προκλητικότητας είναι η Ελλάδα, καθώς η Άγκυρα το τελευταίο χρονικό διάστημα στέλνει διαρκώς UAVs στο Αιγαίο. 

Tα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ αποτυπώνουν με χαρακτηριστικό τρόπο αυτή την ποιοτική κυρίως κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας. 

Τον τελευταίο μήνα και ειδικότερα από τις 19 Οκτωβρίου έως και χθες, τουρκικά drones απασχόλησαν 15 φορές την Πολεμική Αεροπορία και είτε προχωρούσαν σε παραβάσεις των Κανόνων Κυκλοφορίας στο FIR Aθηνών είτε και σε παραβιάσεις υποχρεώνοντας τα ελληνικά μαχητικά να απογειώνονται για να τα αναχαιτίσουν.

Τα ελληνικά μαχητικά δηλαδή σπαταλούν καύσιμα και πολύτιμους πόρους προκειμένου να απομακρύνουν τα τουρκικά UAVs που πετούν με… μηδαμινό κόστος.

Στο ημερήσιο δελτίο του ΓΕΕΘΑ με τις παραβιάσεις και παραβάσεις από τουρκικά αεροσκάφη καταγράφεται πως από τις 4 Νοεμβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου – με εξαίρεση την 7η του μηνός – ένα UAV προχωρούσε καθημερινά σε παραβιάσεις ή παραβάσεις. Είναι πρόδηλο ότι η Τουρκία επιλέγει να ασκήσει μία νέου είδους πίεση στις ελληνικές δυνάμεις και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο κόστος.

Το πιο προκλητικό περιστατικό συνέβη δε στις 22 Οκτωβρίου όταν για πρώτη φορά ένα τουρκικό UAV προχώρησε όχι σε μία αλλά σε τρεις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Οι παραβιάσεις είχαν σημειωθεί στο κεντρικό Αιγαίο μεταξύ Χίου και Λέσβου.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες παραβάσεις και παραβιάσεις αυτές εκδηλώνονται είτε στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο είτε στο Βόρειο Αιγαίο. Αυτό συμβαίνει, όπως όλα δείχνουν, διότι οι Τούρκοι διαθέτουν σταθμούς drones τόσο στα βόρεια σύνορά μας, στην περιοχή της Αδριανούπολης, αλλά και στα νότια στην περιοχή του αεροδρομίου του Ντάλαμαν. Αυτό σημαίνει πως από τη στιγμή που θα απογειωθούν καταφέρνουν να φτάνουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κοντά στα ελληνικά νησιά. Δεν θα πρέπει να λησμονείται εξάλλου ότι το 2020 είχε καταγραφεί ακόμη και υπέρπτηση τουρκικού UAV στη Ρω.

Η Τουρκία διαθέτει δική της βιομηχανία παραγωγής drones και πάνω από 100 μικρά ή μεγάλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται από όλους τους κλάδους του Στρατού της. Τα τελευταία χρόνια υπήρχαν παραβάσεις κυρίως αλλά αραιά και πού. Πλέον όμως αυτό έχει αλλάξει. Στο ΓΕΕΘΑ και στα υπόλοιπα Επιτελεία διαπιστώνουν πως η Τουρκία έχει εντάξει και τα UAVs στην πρακτική των καθημερινών της προκλήσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Προς το παρόν ο τρόπος αντίδρασης και αναχαίτισης από τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ο ίδιος όπως και για τα συμβατικά τουρκικά αεροσκάφη. Δηλαδή, όταν τα τουρκικά αεροσκάφη, τα UAVs εν προκειμένω, δεν καταθέτουν σχέδιο πτήσης ή παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, απογειώνονται ελληνικά μαχητικά για να τα αναχαιτίσουν.

Πάντως τα Επιτελεία μελετούν κι άλλους τρόπους αντίδρασης, καθώς η πίεση θα είναι μεγαλύτερη αν οι Τούρκοι επιλέξουν την πρακτική των παραβιάσεων χρησιμοποιώντας μεγαλύτερους αριθμούς UAVs.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ