Φανερά ενοχλημένος από τις εξελίξεις στα εξοπλιστικά της Ελλάδας ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ ζητά από την Αθήνα να σταματήσει την προμήθεια των απαραίτητων οπλικών συστημάτων γιατί όπως αναφέρει «δεν μπορεί η Ελλάδα να κερδίσει υπεροχή έναντι της Τουρκίας και θα χρεοκοπήσει λόγω σοβαρού χρέους».

Πάλι αναφέρθηκε σε «παραβιάσεις» της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας» ενώ δήλωσε πως ήταν πρόκληση η άσκηση στις Οινούσσες παρουσία του Ν.Χαρδαλιά.

Γενικά αυτό που προκύπτει από τις δηλώσεις του είναι πως όντως φοβούνται τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας και κυρίως ανησυχούν για το αν θα μπορέσουν να τα «ισοφαρίσουν».

Αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θα πράξουν οι ΗΠΑ και επίσης από το αν η Αθήνα θα είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει τις ευκαιρίες που της παρουσιάζονται.

Π.χ. αγορά επιπλέον Μeteor και στρατηγικών πυραύλων Sculp Naval.

Τα όσα είπε κατά διάρκεια τελετής της Ναυτικής Ακαδημίας είναι ενδεικτικά:

«Με την ενθάρρυνση κάποιων χωρών η Ελλάδα άρχισε να ευνοεί τους εξοπλισμούς. Κοιτάξτε πρώτα την αριθμητική, κοιτάξτε πρώτα την ιστορία. 

Δεν μπορείτε να αποκτήσετε ανωτερότητα έναντι της Τουρκίας με τέτοιες προσπάθειες. Εγκαταλείψτε αυτήν την προσπάθεια. 

Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι γνωστή, υπάρχει σοβαρό χρέος. Η οικονομία γίνεται χειρότερη με σπάταλες δαπάνες υπέρ των εξοπλισμών.

 Οι λογικοί άνθρωποι στην Ελλάδα πρέπει να το δουν αυτό. Καμία από αυτές τις πρωτοβουλίες δεν μπορεί να προχωρήσει. Έχουμε λάβει κάθε προφύλαξη που πρέπει να ληφθεί ενάντια σε αυτό. Είμαστε εξαιρετικά αποφασισμένοι, αποφασισμένοι και ικανοί σε αυτό το θέμα ».

Στη συνέχεια, κάτι είπε για το διεθνές δίκαιο δίνοντας του την δική του ανυπόστατη ερμηνεία:

«Θέλουμε τα προβλήματα με την Ελλάδα να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, με την εξεύρεση πολιτικών λύσεων μέσω διαλόγου στο πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας και οι λαοί των δύο πλευρών να ζουν με ασφάλεια και ευημερία, επωφελούμενοι από τον πλούτο σε ένα περιβάλλον της ειρήνης και της ηρεμίας. 

Αυτή είναι η ειλικρινής μας γνώμη, η επιθυμία μας. Δυστυχώς, ορισμένοι πολιτικοί, ειδικά στην Ελλάδα, κλιμακώνουν την ένταση με τις επιθετικές ενέργειες και τη ρητορική τους, αντί να λύνουν τα προβλήματα ορθολογικά και λογικά για να διαταράξουν τις διμερείς σχέσεις. Πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για μάταιες προσπάθειες και ότι δεν μπορούν να νικήσουν την Τουρκία με τέτοιες ενέργειες και δηλώσεις».

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στο περιστατικό με το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo και είπε για άλλη μία φορά ότι πραγματοποιούσε έρευνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα: «Υπάρχουν μελέτες για την πραγματοποίηση έρευνας που παραβιάζουν τη θαλάσσια δικαιοδοσία μας στα ανατολικά της Κρήτης και στα νοτιοδυτικά της Κύπρου. Είπαμε ότι δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ. Εκεί, οι δυνάμεις του Ναυτικού μας έκαναν ό, τι ήταν απαραίτητο και δεν το άφησαν το πλοίο στην εν λόγω περιοχή. Είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό το ζήτημα», είπε.

Τέλος, ο Ακάρ αναφέρθηκε και στην επίσκεψη Χαρδαλιά στις Οινούσσες «Το να έρθεις στο Κογιούν (sic) και να πραγματοποιήσεις μια άσκηση, αν δεν είναι πρόκληση, τι είναι; Θα πρέπει να το δει ολόκληρος ο κόσμος, ειδικά ορισμένες χώρες, ότι η Ελλάδα είναι η πλευρά που αυξάνει την ένταση με αυτές τις προκλήσεις».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ