Λιγότερο από 2 ώρες κράτησε ο 63ος γύρος των διερευνητικών διαπραγματεύσεων που αυτή τη φορά πραγματοποιήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας καταδεικνύοντας για μία ακόμα φορά το μάταιο του πράγματος.

Πρόκειται για τον 3ο γύρο διερευνητικών επαφών που διεξάγεται φέτος.

Οι συνομιλίες διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών.

Γίνεται κατανοητό ότι το μόνο που συζητήθηκε είναι οι απαιτήσεις των Τούρκων.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά οι συνομιλίες αφορούν τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες σε Αιγαίο και ανατ. Μεσόγειο, ωστόσο η τουρκική πλευρά αναφέρει ότι στο τραπέζι τίθενται όλα τα θέματα, όπως αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, η κυριαρχία τους καθώς και η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Οι πηγές ανέφεραν ότι στη σημερινή συνάντηση, «διατυπώθηκαν για άλλη μια φορά οι θέσεις των δύο πλευρών και διατήρησαν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και διαλόγου»

Βέβαια, οι θέσεις των Τούρκων είναι «ενεργητικές» ενώ της Αθήνας «παθητικές». Οι Τούρκοι ζητούν την εκχώρηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και η Αθήνα προσπαθεί να μην τα εκχωρήσει αλλά δεν έχει κάτι να διεκδικήσει ώστε να έχουν λόγο ύπαρξης οι διαπραγματεύσεις αυτές.

Από τη στιγμή που δε διεκδικεί τίποτα δημιουργείται διεθνώς η εντύπωση ότι τα μόνα ζητήματα προς «συζήτηση» είναι οι τουρκικές απαιτήσεις.

Η πολιτική ανάλυση στην Τουρκία υποστηρίζει επίσης ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση να προχωρήσουν περαιτέρω οι συνομιλίες ειδικά μέχρι να οριστεί καγκελάριος στη Γερμανία, την ηγέτιδα της Ευρώπης, «ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πολύ μικρό κίνητρο να προχωρήσει σε αποτελεσματικότερες συνομιλίες με την Ελλάδα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι περιμένει την Γερμανία προφανώς για να πιέσει την Ελλάδα.

Οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών παρακάθισαν στη συνέχεια σε γεύμα, ενώ αργότερα σήμερα αναμένεται να εκδοθεί γραπτή ανακοίνωση, που θα αναφέρει τη διεξαγωγή των συνομιλιών και θα προαναγγέλλει τον επόμενο γύρο στην Ελλάδα, πιθανότατα σε 6 μήνες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ