«Ετοιμάζεται» για τις διερευνητικές η Άγκυρα: Μπαράζ παραβάσεων από τουρκικά μαχητικά μέσα στο 2021

Η Αθήνα είναι έτοιμη να κάτσει στο τραπέζι με την Τουρκία για να διαπραγματευτεί για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, γκρίζες ζώνες, αποστρατικοποίηση νησιών κτλ (σύμφωνα με όσα έθεσε στο τραπέζι η Άγκυρα στις προηγούμενες συνομιλίες). 

Την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις στο Αιγαίο, καθώς εκτός από την μεγάλη άσκηση με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα» η οποία ολοκληρώνεται στις 7 Μαρτίου και το Cesme που μπαινοβγαίνει τις τελευταίες ημέρες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, τα τουρκικά μαχητικά παραβιάζουν σχεδόν σε καθημερινή βάση τον εθνικό εναέριο χώρο. 

Στους δύο πρώτους μήνες του 2021, δηλαδή τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο εισήλθαν στον εθνικό εναέριο χώρο συνολικά 130 τουρκικά μαχητικά, πραγματοποιώντας 112 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, 385 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ υπήρξαν και 15 εμπλοκές (dogfights) με ελληνικά μαχητικά.

Να σημειωθεί ότι 12 τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν οπλισμένα με πυραύλους αέρος- αέρος στο FIR Αθηνών και στον Εθνικό Εναέριο Χώρο, ενώ σημειώθηκαν και εννέα υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και βραχονησίδες.

Μάλιστα σε μία περίπτωση τουρκικά F-16 στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από ελληνικά μαχητικά που τα αναχαίτιζαν έσπασαν το φράγμα του ήχου στη Βόρεια Χίου προκαλώντας τρομακτικό θόρυβο.

Το μεγάλο ερώτημα είναι το πως θα κάτσει η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί για τα εθνικά θέματα, άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης είχε δηλώσει «σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις». 

Το μόνο βέβαιο είναι πως η Άγκυρα δεν δείχνει καμία διάθεση να σταματήσει τις προκλήσεις. Η Αθήνα; Θα βάψει και αυτή την «κόκκινη» γραμμή της «ροζ»; 

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV