Μ.Τσαβούσογλου: «Θα καλέσουμε την Ελλάδα για διερευνητικές επαφές τον Ιανουάριο»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου από τα Κατεχόμενα τα οποία έχει επισκεφτεί, δήλωσε πως η Τουρκία θα καλέσει την Ελλάδα για διερευνητικές επαφές εντός Ιανουαρίου «επί όλων των θεμάτων, όπως και στους προηγούμενους 60 γύρους συνομιλιών». 

Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας «καρφώνει» την Αθήνα και τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι τα προηγούμενά χρόνιά συζητούσαν τα πάντα και όχι μόνο την υφαλοκρηπίδα όπως έλεγαν επίσημα στους πολίτες.

Όταν λέμε «τα πάντα» εννοούμε αποστρατικοποίηση των νησιών, την εκχώρηση δικαιοδοσιών έρευνας και διάσωσης, γκρίζες ζώνες, χωρικά ύδατα, έλεγχο εναέριο χώρου, κτλπ.

Επιπλέον είναι και μία προειδοποίηση στην Αθήνα ότι μπορεί να βγάλει στη δημοσιότητα το περιεχόμενο των προηγούμενων 60 γύρων συζητήσεων όπου έχουν συζητήσει τα πάντα και στους οποίους όμως δεν κρατιούνται πρακτικά ούτε υπάρχουν υπογραφές κοινής ημερήσιας διάταξης, αλλά είναι μία χαλαρή κουβέντα προκειμένου ο ένας να ενημερωθεί «off the record» για τις προθέσεις του άλλου.. 

Γι΄ αυτό δεν λέγονται διαπραγματεύσεις αλλά διερευνητικές συζητήσεις όπου η μία πλευρά βολιδοσκοπεί την άλλη για το τι μπορεί να δεχθεί σε μία επίσημη διαπραγμάτευση. Δεν υπογράφονται οι σημειώσεις που κρατάει η μία ή άλλη πλευρά, ώστε αν διαρρεύσει κάτι να υπάρχει δυνατότητα διάψευσης.

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV