Yeni Safak: «Τα 18 ελληνικά Rafale δεν θα αλλάξουν την αεροπορική ισορροπία στο Αιγαίο»

«Αν ήταν 30-40 ναι... »

Oι Τούρκοι έχουν ενοχληθεί από την επικείμενη αγορά των δεκαοκτώ Rafale από την Ελλάδα και θέλουν να πιστεύουν ότι η προμήθειά τους θα πάρει αρκετά χρόνια αλλά και ότι δεν μπορούν να αλλάξουν την αεροπορική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω του μικρού τους αριθμού.

Η Yeni Safak θεωρεί ότι χρειάζονται τουλάχιστον 30-40 μαχητικά του τύπου για να αλλάξουν οι ισορροπίες. Στην ουσία το δημοσίευμά της αποτελεί συνέχεια των απαξιωτικών χθεσινών δηλώσεων του Ομέρ Τσελίκ.

«Τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale που θα αγοράσει η Ελλάδα δεν μπορούν να διασφαλίσουν αεροπορική ανωτερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η συνεχιζόμενη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στρατιωτική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εν μέρει έχει κατευναστεί και μετά από την εκ μέρους της Άγκυρας επιλογή της διπλωματίας.

Και ενώ για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τα θέματα Αιγαίου και ανατολικής Μεσογείου αναμένεται πως θα χρειαστούν μερικά χρόνια στο ίδιο διάστημα τα μάτια στρέφονται στις στρατιωτικές δυνατότητες των δύο χωρών.

Είναι γνωστό πως η Ελλάδα αγοράζοντας τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale θέλει να διασφαλίσει αεροπορική ανωτερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου Ισμαήλ Χακκί Πεκίν αναφέρει πως η αλλαγή της ισορροπίας της αεροπορικής ισχύος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δεν αλλάζει σε μια-δυο μέρες

Και δήλωσε πως “Ακόμη και αν η Ελλάδα αγοράσει αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη, θα τα αποκτήσει σε βάθος χρονών. Σήμερα-αύριο η ισορροπία ισχύος δεν αλλάζει”

Ο Πεκίν δήλωσε: ” Η ισορροπία έτσι μόνο μπορεί να αλλάξει : Αν μία χώρα όπως η Γαλλία πάρει 30-40 μαχητικά αεροσκάφη της και όπως είναι, τα μεταφέρει στην Ελλάδα τότε οι ισορροπίες αλλάζουν, αλλά με αγορά αυτών των αεροσκαφών θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να αποκτηθούν. Από σήμερα στο αύριο δεν αλλάζουν οι ισορροπίες.

Οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα συνεχίζονται χωρίς αποτέλεσμα. Η Ελλάδα με την υποστήριξη που έχει, θέτει τα,μαξιμαλιστικά της αιτήματα. Η εκπλήρωση αυτών των αιτημάτων σημαίνει περιορισμό των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας. Μακάρι να είχαμε σχέσεις καλής γειτονίας και να γινόταν μία δίκαιη μοιρασιά. Όμως αυτό δεν γίνεται διότι η Ελλάδα ακολουθεί την πολιτική του “Όλα είναι δικά μου-όλα εγώ να τα ελέγχω”.

Απέναντι σε αυτό η Τουρκία παρέθεσε την σκληρή διπλωματία. Δεν μπορέσαμε να πείσουμε την άλλη πλευρά για την αποφασιστικότητα μας για πόλεμο. Αν την είχαμε πείσει πως είμαστε έτοιμοι για πόλεμο αυτή η κατάσταση θα ήταν τώρα διαφορετική. Αν το είχαμε κάνει αυτό η Γαλλία δεν θα έστελνε εκείνο το πλοίο. Η Τουρκία με ένα πλήθος μηνυμάτων κατέστησε σαφές πως δεν επιθυμεί πόλεμο. Και ως αποτέλεσμα υποχρεώθηκε να απαλύνει το περιστατικό."»

Ο Ομέρ Τσελίκ ο εκπρόσωπος του Ρ.Τ.Ερντογάν, μιλώντας χθες στην ενημέρωση του Τύπου,  εμφανίστηκε αφ΄υψηλού ή ως να μην τον απασχολούσαν τα γαλλικά μαχητικά Rafale λέγοντας πως οι εξαγωγές τους είναι μηδαμινές.

Στο παρακάτω βίντεο ο Ομέρ Τσελίκ -εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, μιλά υποτιμητικά για την Γαλλία και για τα Ραφάλ…

Ακούγεται να λέει τα εξής :

«Εξ όσων γνωρίζω γαλλικά μαχητικά Rafale έχουν πωληθεί μόνο στην Ινδία και στην Αίγυπτο.

Δεν έχουν πουληθεί αλλού.

Είναι η πρώτη φορά που πούλησαν τα Rafale τους, σε χώρα της ΕΕ.

Εν προκειμένω η Γαλλία δρα σύμφωνα με πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα. Την πολιτική της που απέτυχε σε Λιβύη και Συρία προσπαθεί να την αντισταθμίσει στην Μεσόγειο.

Η εξωτερική πολιτική που προσωπικά ο Μακρόν επιδιώκει, έχει καταρρεύσει».

Προφανώς ο Τσελίκ «ξέχασε» το δικό τους  το Κατάρ που έχει προμηθευτεί επίσης Rafale.

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV