Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα σε «ευρωπαϊκή χώρα κοντά στο Ισραήλ», αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα.

Οι δυνάμεις αυτές περιγράφονται ως κατάλληλες για αποστολές  εντός εχθρικού εδάφους είτε για την εξουδετέρωση στόχων είτε για την διάσωση ομήρων, είτε και για τα δύο μαζί.

Η ετοιμότητα αφορά βέβαια την περίφημη  SEAL Team Six η οποία επέδραμε  στο Πακιστάν το Μάιο του 2011 και σκότωσε τον αρχηγό της al-Qaeda Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Η  μονάδα γνωστή και ως DEVGRU αποτελείται από 1,342 στελέχη, χωρισμένα σε 7 ομάδες που χαρακτηρίζονται από ένα χρώμα.

Έτσι η κόκκινη, μπλε, ασημί και χρυσή ομάδα έχουν ως βασική αποστολή τους τις επιθετικές επιχειρήσεις, η μαύρη, τις επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών, αναγνώριση και παρακολούθηση και τέλος η γκρι ομάδα έχει ως αποστολή της τις μεταφορές. Τέλος η πράσινη ομάδα έχει ως αποστολή της την εκπαίδευση.

Πιθανότερες χώρες στις οποίες μπορεί να βρίσκονται οι δυνάμεις αυτές (ενδεχομένως μια ομάδα επίθεσης και μια συλλογής πληροφοριών), είναι είτε η Ελλάδα (Κρήτη) είτε η Κύπρος.

Η Τουρκία μάλλον είναι αμφίβολο, τόσο για το «ευρωπαϊκή» όσο και για το γεγονός ότι δεν είναι ο πλέον κατάλληλος τόπος για την συγκέντρωση μιας τέτοιας επίλεκτης μονάδας.

Εχτές το βράδυ πάντως τρία μεταφορικά αεροσκάφη του αμερικανικού Ναυτικού C-2A Greyhound είχαν απογειωθεί από το Κάλιαρι της Σαρδηνίας και προσγειώθηκαν στην αμερικανική βάση της Σούδας.

Μετέφεραν τα αεροσκάφη την ομάδα 6 των SEALS; Διόλου απίθανο.

Θα επέμβουν οι Αμερικανοί με “boots on the ground” στη Γάζα για την διάσωση των Αμερικανών όμηρων που κρατούνται εκεί; Εξαιρετικά δύσκολο, αλλά αν οι Ισραηλινοί οργανώσουν μια τέτοια επιχείρηση δεν φαντάζει ούτε αυτό απίθανο, όσο και οι Αμερικανοί διαβεβαιώνουν ότι δεν εξετάζουν  τέτοια περίπτωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ