Στις 14 Δεκεμβρίου 2021 το ισπανικό Υπουργείο Άμυνας (Ministerio de Defensa) ανακοίνωσε την παραλαβή 24 οχημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων NETON 4×4, που κατασκευάζονται από την EINSA (Equipos Industriales de Manutención S.A.) κοντά στη Μαδρίτη.

Βασισμένο στο  Toyota 4×4 το ΝΕΤΟΝ διαθέτει σωληνωτό πλαίσιο ανοιχτό στο επάνω μέρος και τροφοδοτείται από έναν κινητήρα ντίζελ 204 ίππων μέσω ενός εξατάχυτου αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων που προσφέρει τελική ταχύτητα δρόμου περίπου 160 χλμ./ώρα ή 100 μίλια/ώρα.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, το όχημα, το οποίο χρησιμοποιεί σύστημα μετάδοσης κίνησης COTS (Commercial Off-The Shelf) και μηχανικά εξαρτήματα, έχει απόβαρο περίπου 2.400 κιλά και μπορεί να μεταφέρει πάνω από 1.000 κιλά ωφέλιμο φορτίο.

Το όχημα  έχει θέσεις για τέσσερις εξοπλισμένους στρατιώτες ειδικών δυνάμεων , με κεντρική βάση όπου φιλοξενείται  ένα πολυβόλο αλλά η EINSA προσφέρει επίσης διαμόρφωση εννέα θέσεων (2+3+4). Είναι αερομεταφερόμενο με στρατιωτικά αεροσκάφη C-130, C-295 και A400M και δύο θα μπορούσαν να μεταφερθούν μέσα σε ένα ελικόπτερο CH-47 Chinook, αν και ένα είναι πιο πιθανό.

Δεν πρόκειται ούτε για…  διαστημόπλοιο ούτε για κάποια εξωτική τεχνολογία. Δεν θα μπορούσε ένα τέτοιο όχημα να αναπτυχθεί και στην Ελλάδα για τις ανάγκες των ειδικών δυνάμεων; Σίγουρα ναι, αλλά δεν πρόκειται να γίνει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ