Απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή, με θέμα «Αύξηση κόστους αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας δήλωσε πως έχει επιτευχθεί τεχνική λύση που εξασφάλισε τη συμβατότητα του ραντάρ APG-83 SABR με το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS II και προσθέτει ότι αναμένεται η παραλαβή άλλων 5 F-16V ως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Πιο συγκεκριμένα:

«Το πρόγραμμα της αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) στην έκδοση Viper, υλοποιείται μέσω διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία υπογράφηκε τον Απρίλιο 2018 και προβλέπει την αναβάθμιση 85 μαχητικών F-16 έως το τέλος του 2027.

Ήδη από το 2018 η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) ενημερώθηκε αρμοδίως σχετικά με τη συμβατότητα του νέου ψηφιακού τύπου Radar AESA με το Σύστημα Αυτοπροστασίας ASPIS II, καθώς και για τη δέσμευση των Αμερικανικών Αρχών να μεριμνήσουν για την προσφερόμενη λύση από τον αρχικό κατασκευαστή εντός της οικονομικής οροφής του συγκεκριμένου προγράμματος.

Σε συνέχεια των παραπάνω επιτεύχθηκε τεχνική λύση που εξασφάλισε τη συμβατότητα των συστημάτων, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση του συμβατικού κόστους. Περαιτέρω, η αναβάθμιση των μαχητικών F-16 της ΠΑ εξελίσσεται ομαλά εντός του συμβατικού χρονοδιαγράμματος και έχουν παραληφθεί 13 αναβαθμισμένα Α/Φ F16 Viper, ενώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται η παραλαβή επιπλέον 5 αναβαθμισμένων Α/Φ».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ