Από την αρχή σχεδόν του πολέμου στην Ουκρανία οι ΗΠΑ έχουν  χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο εύρος του εξοπλισμού που διατηρούν στην Ευρώπη προκειμένου να βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις.

Έτσι εκτός από τις κλασικές πλατφόρμες συλλογής πληροφοριών εδάφους της «οικογένειας» των RC-135 η αμερικανική Αεροπορία έχει χρησιμοποιήσει και το μαχητικό F-35.

Αυτό ίσως που δεν ήταν γνωστό μέχρι πρότινος είναι ότι η συλλογή δεδομένων από το F-35 μεταδίδεται σε χώρες του ΝΑΤΟ και από εκεί –το πιο πιθανό στην Ουκρανία-  για να πραγματοποιούν επιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Όπως αποκάλυψε το υπουργός Άμυνας της Σιγκαπούρης Ng Eng Hen μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή αμυντικών προμηθειών της χώρας του  στο πλαίσιο της παραγγελίας 8 επιπλέον F-35A (πέραν των 12 F-35B που ήδη έχει παραγγείλει) «μαχητικά F-35 συλλέγουν στοιχεία των θέσεων των ρωσικών δυνάμεων και τα στέλνουν στις «χώρες του ΝΑΤΟ» και φυσικά οι πληροφορίες αυτές μεταδίδονται στη συνέχεια στους Ουκρανούς,  προκειμένου αυτοί να προσβάλλουν τις ρωσικές θέσεις.

Βέβαια αν αυτό δεν είναι απόδειξη της άμεσης εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία τι άλλο θα μπορούσε να είναι.

Είπε ο υπουργός άμυνας της Σιγκαπούρης:

«Η κ. Poh Li San ρώτησε για τα F-35, οπότε αυτό είναι ένα καλό μέρος για να απαντήσω , για να δείξω τι εννοώ. Τα F-35, όταν λειτουργήσουν, θα βάλουν το RSAF στην πρώτη κατηγορία. Η έκτη γενιά αναπτύσσεται αλλά θα χρειαστεί λίγος χρόνος. Όταν επιχειρήσουν  τα F-35, θα είμαστε στην πρώτη κατηγορία. Ξεκινήσαμε την αξιολόγηση των F-35 το 2004, πριν από 20 χρόνια. Πρώτα ως συμμετέχον κράτος  μετά  παραγγείλαμε τέσσερα για αξιολόγηση.

Αλλά από τότε, όπως αναγνώρισε η κ. Poh Li San, τα γεγονότα το ξεπέρασαν. Γιατί από εκείνη την περίοδο, τα F-35 που έχουν αναπτυχθεί από άλλες αεροπορικές δυνάμεις για πραγματικές αποστολές, οι οποίες είναι η  τελική δοκιμή οποιασδήποτε αξιολόγησης, τελικής δοκιμής οποιασδήποτε πλατφόρμας μάχης.

Για παράδειγμα, τα F-35 των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποίησαν επιτυχημένα πλήγματα κατά της ISIS στη Μέση Ανατολή.

Πιο πρόσφατα, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τα F-35 τους για να εντοπίζουν τοποθεσίες πυραύλων εδάφους-αέρος ρωσικών μονάδων στην Ουκρανία, και αυτές οι πληροφορίες κοινοποιήθηκαν στις χώρες του ΝΑΤΟ.»

Το F-35 διαθέτει μια σειρά αισθητήρων για να πραγματοποιεί τέτοιου είδους αποστολές με πρωτεύοντα αισθητήρα το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου   AN/ASQ-239 Barracuda.

Το σύστημα διαθέτει 10 συνολικά κεραίες περιμετρικά του αεροσκάφους οι οποίες ανήκουν στον εξοπλισμό ESM και μέσω αυτών εντοπίζονται οι εκπομπές των εχθρικών ραντάρ και γίνεται ο γεωεντοπισμός τους. Οι συντεταγμένες μετά μεταδίδονται μέσω ασφαλών δικτύων σε άλλες πλατφόρμες ή το έδαφος.

Το γεγονός βέβαια δεν είναι νέο. Ήδη οι πρώτες πληροφορίες για εμπλοκή των F-35  στην Ουκρανία με στόχο να εντοπίσουν και να καταγράψουν τις εκπομπές των ρωσικών ραντάρ αεράμυνας είναι γνωστό τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2023.

Τότε τα F-35  πραγματοποίησαν αποστολές πετώντας από γειτονικές στην Ουκρανία χώρες (Λιθουανία, Εσθονία, Ρουμανία) είχε επιχειρήσει να καταγράψουν τις συχνότητες των ραντάρ των ρωσικών συστημάτων S-300.

Πετώντας σε πλήρη διαμόρφωση stealth (χωρίς ανακλαστήρες) τα F-35  που έχουν την έδρα  τους στην Γερμανία και στις Πτέρυγες Μάχης 388 και 419 είχαν πραγματοποιήσει  αλλεπάλληλες εξόδους με στόχο την καταγραφή των συχνοτήτων των ραντάρ των S-300 που στάθμευαν τόσο στο Καλίνινγκραντ όσο και στην ανατολική Ουκρανία ή και τη Ρωσία.

Τότε όμως δεν είχαν καταφέρει να καταγράψουν τις συχνότητές των ραντάρ των S-300.

Όπως ανέφερε ένας πιλότος F-35:

«Βλέπαμε  το σύστημα SA-20 (ονομασία του ΝΑΤΟ για το S-300).

Γνωρίζαμε  ότι είναι ένα σύστημα SA-20 και  οι υπηρεσίες μας είχαν πει  επίσης ότι υπάρχει ένα σύστημα SA-20 που λειτουργεί στην περιοχή, αλλά το αεροσκάφος μου δεν μπορούσε  να το αναγνωρίσει επειδή το ρωσικό σύστημα μπορεί να λειτουργούσε  σε μια κατάσταση αποθεματικών συχνοτήτων για πόλεμο.  Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ πριν».

Η αποτυχία του F-35 συνίσταται στο γεγονός ότι ναι μεν το ESM του κατέγραψε τα σήματα του ραντάρ, αλλά αυτά δεν υπήρχαν σε καμία βιβλιοθήκη απειλών και έτσι το σύστημα δεν μπορούσε να καταγράψει και να ταυτοποιήσει την πηγή.

Βέβαια οι «πολεμικές αυτές συχνότητες» του S-300 που ανέφερε ο αξιωματικός της USAF θα καταγράφηκαν τότε αλλά και πάλι κανείς δεν ξέρει εάν αυτές ήταν οι πραγματικές ή όχι.

Το γεγονός ότι ο πιλότος της USAF ανέφερε ότι έβλεπε το σύστημα είναι μάλλον κυριολεκτικό αφού θα χρησιμοποιούσε τόσο τους ηλεκτροπτικούς αισθητήρες του AN/AAQ-37 DAS όσο και αυτούς του AN/AAQ-40 EOTS. Θα είχε δηλαδή την εικόνα του συστήματος στις οθόνες του αλλά όχι την συχνότητα εκπομπής, την οποία αν είχε θα μπορούσε να την δώσει στους Ουκρανούς προκειμένου αυτοί να τροποποιούσαν ανάλογα τους HARM.

Το γεγονός ότι το S-300 διαθέτει εφεδρικές συχνότητες εκπομπής σε περίοδο πολέμου αφορά και την ΠΑ και τις προσπάθειες των Τούρκων να καταγράψουν τα συστήματα.

Προφανώς οι Τούρκοι δεν τις έχουν και έτσι δεν μπορούν να τις φορτώσουν στους δικούς τους HARM για να πλήξουν τα συστήματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ