Η αδιάκοπη προσπάθεια της Ρωσίας να αποκτήσει ολοκληρωτική αεροπορική υπεροχή πάνω από την Ουκρανία, ιδιαίτερα υπο το πρίσμα της επικείμενης άφιξης μαχητικών F-16, γίνεται όλο και πιο προφανής.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που προωθείται η περαιτέρω αναβάθμιση των μαχητικών  Su-35.

Μάλιστα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τονίζει  ιδιαίτερα τη σημασία των συνεχών αναβαθμίσεων των μαχητικών Su-35 προκειμένου  αυτά να παραμένουν αξιόμαχα.

Όπως έχουμε αναφέρει, η  Ρωσία επέδειξε πρόσφατα επίσης την επιχειρησιακή ευελιξία του Su-57, το οποίο με πυραύλους Kh-59MK2  των 300 χλμ. εμβέλειας κατάφερε να περάσει στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας χωρίς να εντοπιστεί:

«Ο στόχος αυτής της αποστολής εναέριας μάχης ήταν  η περιπολία καθορισμένων περιοχών παρέχοντας ταυτόχρονα αεροπορική κάλυψη σε  βομβαρδιστικά και επιθετικά αεροσκάφη, καθώς και για ελικόπτερα στρατιωτικής αεροπορίας.  Η αποστολή αυτή διασφάλισε την επιτυχή εκτέλεση αεροπορικών επιδρομών κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.

Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι το Su-57 διαθέτει  προηγμένα και εξελιγμένα χαρακτηριστικά, ο αριθμός του σε ενεργή υπηρεσία είναι πολύ ανεπαρκής.

Σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς, ο περιορισμένος αριθμός των Su-57 (εκτιμάται ότι επιχειρούν το παρόν χρονικό διάστημα περί τα 22 μαχητικά του τύπου) το καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο σε πιθανές εχθρικές επιθέσεις, ειδικά εάν αναληφθούν τολμηροί στρατηγικοί κίνδυνοι.

Εάν ο εκσυγχρονισμός του Su-35 προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί, ενισχυμένος από έναν αυξημένο στόλο μαχητικών Su-57, η φιλοδοξία της Ρωσίας να κυριαρχήσει στην Ουκρανία μπορεί κάλλιστα να πραγματοποιηθεί ομαλά.

Οι διαθέσιμες λεπτομέρειες σχετικά με την αναβάθμιση του Su-35 είναι ιδιαίτερα ελάχιστες. Παρόλα αυτά, «ψίθυροι» από την Ανατολή υποδηλώνουν ότι θα δει βελτιώσεις σε αρκετούς τομείς. Ένα από αυτά περιλαμβάνει μια αναβάθμιση στα ηλεκτρονικά του αεροσκάφους – την ενσωμάτωση νέων συστημάτων πλοήγησης, υπερσύγχρονου εξοπλισμού επικοινωνίας και τεχνολογίας ραντάρ αιχμής.

Αν και δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, υπάρχουν ενδείξεις ότι το Su-35 ενδέχεται να λάβει νέους κινητήρες, που αναμένεται να αυξήσουν τη συνολική ταχύτητα και ικανότητα ελιγμών του αεροσκάφους. Επιπρόσθετα  υπάρχει η δυνατότητα βελτίωσης και των οπλικών συστημάτων του. Με σύγχρονα οπλικά συστήματα, το Su-35 μπορεί να ενισχύσει την ικανότητά του σε μάχες αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, καθιστώντας το ακόμη πιο τρομερό αντίπαλο.

Η διαδικασία αναβάθμισης είναι επίσης πιθανό να ενισχύσει τις δυνατότητες stealth του Su-35, με την εφαρμογή υλικών απορρόφησης ραντάρ και τον επανασχεδιασμό ορισμένων χαρακτηριστικών του αεροσκάφους για τη συρρίκνωση της διατομής του ραντάρ. Τέτοιες βελτιώσεις χρησιμεύουν στο να κάνουν το Su-35 πιο δύσκολο να εντοπιστεί, αυξάνοντας έτσι τη συνολική του ικανότητα επιβίωσης σε εχθρικά σενάρια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ