Η Πολωνία θα προχωρήσει σύντομα σε νέα παραγγελία μαχητικών αεροσκαφών, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Μάριους Μπλάστσακ.

Όπως ανέφερε ο  ίδιος καθώς η χώρα αναμένει τις πρώτες παραδόσεις των 32 μαχητικών F-35 που παράγγειλε το 2020, σκέφτεται να επεκτείνει την Αεροπορία της κατά 32 μαχητικά ακόμη άλλου τύπου από τα F-35, προκειμένου να διαμορφώσει δύο νέες Μοίρες των 16 αεροσκαφών η κάθε μια.

«Έχουμε ήδη 48 F-16C/D block 52. Έχουμε παραγγείλει 32 F-35. Τον επόμενο χρόνο τα πρώτα αεροσκάφη θα είναι στη διάθεση της Αεροπορίας.
Έχουμε ακόμη παραγγείλει 48  FA-50
(έκδοση μαχητικού του νοτιοκορεατικού εκπαιδευτικού T-50 Golden Eagle)», είπε ο Μπλάστσακ μιλώντας στο Radio Dla Ciebie, για να συμπληρώσει:

«Δεν είναι όμως αρκετά. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον δύο ακόμη Μοίρες ενός νέου μαχητικού πολλαπλών ρόλων. Ποιο θα είναι; Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

Σύμφωνα με τον Tomasz Smura, διευθυντή του αμυντικού ιδρύματος σκέψης «Casimir Pulaski» η πολωνική Αεροπορία χρειάζεται αεροσκάφη που θα μπορούν να αντιμετωπίζουν τα ρωσικά Su-34 και Su-35.

«Δύο μόνο επιλογές υπάρχουν στην αγορά:  Το  Eurofighter Typhoon  και το F-15EX Eagle II

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Boeing ο οποίος μίλησε στο Defense News

«Η ανάγκη πλήρους ελέγχου του εναέριου χώρου είναι ένα από τα διδάγματα  που έχουν εξαχθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αν η Πολωνία αποφασίσει να αποκτήσει το F-15EX τότε το αεροσκάφος θα γίνει ο ιδανικός συνδυασμός με το F-35».

Όπως αναφέρουν πολωνικά δημοσιεύματα το αμερικανικό αεροσκάφος έχει πολύ καλές πιθανότητες να επιλεγεί από την Πολωνία  δεδομένης της ιστορίας προμηθειών της χώρας  όσον αφορά την προτίμηση των αμερικανικών συστημάτων και των πολιτικών δεσμών που φέρνουν, αν και η πιθανότητα μιας πιο φιλοευρωπαϊκής πολωνικής κυβέρνησης μετά τις εθνικές εκλογές της Κυριακής με την εκλογή του  Ντόναλντ Τουσκθα μπορούσε να αλλάξει αυτή τη θεώρηση.

«Σε ό,τι αφορά τις προηγούμενες αποφάσεις προμηθειών και το γεγονός ότι η πολωνική κυβέρνηση επιθυμεί τη συνεργασία των ΗΠΑ, θα προτιμούσα να θεωρήσω το F15 ως πρωτοπόρο», είπε ο Smura.

Ανταγωνιζόμενος με τον αμερικανικό γίγαντα είναι το Eurofighter. Η κοινοπραξία κατασκευαστών προσπαθεί να προωθήσει  το αεροσκάφος στην Πολωνία για πάνω από μισή δεκαετία χωρίς όμως επιτυχία, αλλά η κατάσταση μπορεί να αλλάξει καθώς η νέα πολωνική κυβέρνηση θα είναι αύτη που θα πάρει την απόφαση.

Η εταιρεία φαίνεται να αξιοποιεί τους υπάρχοντες δεσμούς της με τη Βαρσοβία και τα πιθανά οφέλη που θα μπορούσε να προσφέρει ένα ευρωπαϊκό μαχητικό έναντι ενός αμερικανικού. Η χώρα διαθέτει ήδη δεκαέξι M346, τον δεύτερο μεγαλύτερο στόλο εκπαιδευτών jet της Leonardo στην Ευρώπη.

https://youtu.be/fNG2iulZaag

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ