Πιλότοι της 343Μ «υμνούν» τα F-16 Viper: «Μπορούμε να κάνουμε αποστολές αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους» (βίντεο)
Από τις 31 Μαρτίου έως τις 11 Απριλίου, η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στη τακτική άσκηση «Ramstein Flag 2025»

Η Πολεμική Αεροπορία από τις 31 Μαρτίου έως τις 11 Απριλίου, συμμετείχε στη τακτική άσκηση «Ramstein Flag 2025» στέλνοντας πέντε αεροσκάφη F-16 Viper και ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό Προσωπικό της 115 Πτέρυγας Μάχης.
Η εμπειρία ήταν πολύ χρήσιμη και τις εντυπώσεις τους διατύπωσαν σε βίντεο της κατασκευάστριας Lockheed Martin, δύο Έλληνες Ιπτάμενοι, ένας εκ των οποίων ο διοικητής της 343 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, όπως αποτυπώνονται στο βίντεο:
«Υπάρχουν πολλά πράγματα που μου αρέσουν στο F-16V. Αν έπρεπε να διαλέξω ένα πράγμα, θα ήταν το ραντάρ ενεργητικής σάρωσης AESA AN/APG-83. Αυτό το κάνει να ξεχωρίζει στο νέο πεδίο της μάχης. Μας δίνει υψηλή δυνατότητα παρακολούθησης πολλαπλών στόχων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.
Μπορούμε να κάνουμε αποστολές αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους. Μας δίνει συνολική επίγνωση τακτικής κατάστασης (Situational Awareness) πολύ υψηλότερη από ό,τι έχουμε συνηθίσει.
Το Viper έχει ένα νέο πιλοτήριο με νέες οθόνες στο εσωτερικό, που παρέχει στον πιλότο αυξημένη επίγνωση τακτικής κατάστασης. Έχει ένα νέο ισχυρό MMC, τον υπολογιστή αποστολής του αεροσκάφους, ένα νέο ραντάρ.
Είμαι πραγματικά, πραγματικά ευχαριστημένος με την αναβάθμιση του F16V. Έχει μετατρέψει το F-16 σε ένα πολύ πιο σύγχρονο μαχητικό, με πολύ υψηλή διαλειτουργικότητα σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ.
Έτσι, πρώτα απ’ όλα, αυτό που μας δίνει είναι ότι έχουμε κοινό υλισμικό (hardware) που μπορούμε να συνδέσουμε. Είμαστε όλοι μαζί με μία ζεύξη δεδομένων, τη Link 16.
Μπορούμε να μοιραζόμαστε πληροφορίες μεταξύ μας σε πραγματικό χρόνο, κάτι που ενισχύει την επίγνωσή μας για την κατάσταση και στη συνέχεια μπορούμε να προχωρήσουμε στην εκτέλεση πράξεων που απαιτούν κοινές διαδικασίες, προκειμένου να είμαστε όσο το δυνατόν πιο φονικοί.
Το κλειδί της επιτυχίας αυτής της άσκησης είναι η συνεργασία μεταξύ πλατφορμών τέταρτης και πέμπτης γενιάς».
Υπενθυμίζεται ότι στην άσκηση συμμετέχουν το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ισπανία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Ουγγαρία, η Ολλανδία, η Ρουμανία, η Σουηδία, η Τουρκία, η Τσεχία, και η Φινλανδία με περισσότερα από 90 αεροσκάφη, τα οποία επιχείρησαν από βάσεις στην Ολλανδία, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.
Τα σενάρια της άσκησης
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε εκδώσει η Πολεμική Αεροπορία, η άσκηση συμπεριέλαβε συνδυασμένες αεροπορικές επιχειρήσεις με διακλαδική συνεργασία σε απαιτητικό επιχειρησιακό περιβάλλον, όπως:
- Αντιμετώπιση των απειλών Αντι-Πρόσβασης/Άρνησης Περιοχής (C-A2AD)
- Ολοκληρωμένη Αεροπορική & Αντιπυραυλική Άμυνα (IAMD)
- Ευέλικτη Πολεμική Ανάπτυξη (ACE)
- Απρόσκοπτη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Συμμάχων