Την περασμένη Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η πρώτη σειρά εκπαίδευσης για το  2024 στο Πρόγραμμα Tactical Leadership του ΝΑΤΟ. Το πρώτο πτητικό πρόγραμμα της χρονιάς, το οποίο ξεκίνησε τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, είχε διάρκεια 3 εβδομάδων.

Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων που φιλοξενήθηκαν από το TLP ήταν περίπου 650, με 40 από αυτούς να αποφοιτούν, συμπεριλαμβανομένων 28 πιλότων, 6 αξιωματικών πληροφοριών και 6 ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Οι πτήσεις πραγματοποιούνταν από Δευτέρα έως Παρασκευή το απόγευμα και ξεκίνησαν τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, καθώς η πρώτη εβδομάδα ήταν αφιερωμένη στην ακαδημαϊκή δραστηριότητα και τις πτήσεις στον προσομοιωτή MACE.

Οι χώρες  που συμμετείχαν ως Blue Air στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά  ήταν η η Ελλάδα με 4  F16 Block 52+, η . Ιταλία με Eurofighter, η Ισπανία με το EF-18 και Eurofighter, η Γαλλία με Rafale, , η Ελβετία με F/A-18 και η Τσεχία με JAS-39. Όσον αφορά την αντίπαλη δύναμη (Red Air), ήταν συνολικά 10 αεροσκάφη, με τη Γαλλία να συμμετέχει με Rafale, την Ιταλία και την Ισπανία με Eurofighter, την Ελβετία με F18 και την Ελλάδα με 2 F-16.

Αξιοσημείωτη είναι και η συμμετοχή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους MQ-9 Predator B (NR-05), καθώς και δύο Ιταλών εκπαιδευτών ειδικευμένων σε αποστολές διάσωσης προσωπικού και αμερικανικών και εθνικών ομάδων τακτικού ελέγχου αέρα.

Σε ό,τι αφορά την συμμετοχή  άλλων εναέριων μέσων, στις αποστολές συμμετείχαν δύο ιταλικά ελικόπτερα HH101 και ένα ισπανικό NH90 ως Blue Air, μαζί με τις αντίστοιχες ομάδες ειδικών δυνάμεων  και δύο αμερικανικά ελικόπτερα SH-60 στην πλευρά των Red.

Σε ετοιμότητα ήταν επίσης ένα τακτικό μεταφορικό αεροσκάφος C295 και ένα ιταλικό αεροσκάφος ανεφοδιασμού αέρος-αέρος KC-767. Επίσης, κατά την περίοδο της πτήσης, ένα ελικόπτερο SAR ήταν διαθέσιμο στην αεροπορική βάση San Javier.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ