Μια είδηση που κυκλοφόρησε πρόσφατα δείχνει πόσο πιο γρήγορα μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα στο χώρο της άμυνας, όταν παρίσταται ανάγκη.

Η MBDA ανακοίνωσε πρόσφατα ότι χρειάστηκαν μόνο «λίγες εβδομάδες» για να τροποποιηθεί ο γαλλικός πύραυλος cruise SCALP-EG  έτσι ώστε να πιστοποιηθεί  στα ουκρανικά βομβαρδιστικά Su-24M.

Είναι ενδιαφέρον ότι το MBDA παραδέχτηκε ουσιαστικά,  ότι μια τέτοια εκτεταμένη εργασία θα απαιτούσε συνήθως αρκετά χρόνια σε περιόδους ειρήνης. Όμως, χάρη…  στο πράσινο φως από τις ομάδες στελεχών και μηχανικών της MBDA για γρήγορη λήψη αποφάσεων και ανάληψης δράσης αποφεύχθηκε μια χρονοβόρα διαδικασία.

Ουσιαστικά η MBDA λέει ότι μπορούμε να κάνουμε εργασίες πιστοποίησης όπλων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά στην πραγματικότητα εάν πρόκειται για κάποιο εμπορικό πελάτη αυτό θα απαιτήσει χρόνο και χρήμα. Τίποτα από τα δύο όμως δεν έγινε στην περίπτωση της Ουκρανίας.

Ας υποθέσουμε τι θα γινόταν εάν για παράδειγμα η ΠΑ ζητούσε την πιστοποίηση του SCALP-EG στα F-4E Phantom. Τι διαπραγματεύσεις θα απαιτούνταν, τι υπερβάσεις κόστους θα είχαμε και τι καθυστερήσεις.

Ως δια μαγείας όμως τα SCALP «κούμπωσαν» στα Su-24 σε χρόνο ρεκόρ. Βέβαια το πόσο γρήγορα έγινε η πιστοποίηση οφείλεται και σε μεγάλο βαθμό στο ίδιο το  όπλο το οποίο δεν απαιτεί ιδιαίτερες μετατροπές όταν πρόκειται για αεροσκάφη πλην των Rafale ή των Mirage 2000.

Η άτρακτος του πυραύλου έχει μήκος 7 μέτρα και πλάτος 0,5 μέτρα. Το βάρος του είναι περίπου 1.300 κιλά, με την κεφαλή να ζυγίζει περίπου 120 κιλά. Ο πύραυλος μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητες σχεδόν 980 χ.α.ω.  και η επιχειρησιακή του εμβέλεια εκτείνεται στο εντυπωσιακό  500 χλμ.+

SCALP στην Ουκρανία

Η Ουκρανία παρέλαβε για πρώτη φορά τους γαλλικούς πυραύλους SCALP το 2022. Ο πύραυλος προορίζεται για χρήση ενάντια σε υψηλής αξίας, καλά προστατευμένους στόχους και είναι γνωστός για την ακρίβεια και την καταστροφική του ισχύ.

Η ακριβής ημερομηνία παράδοσης δεν αποκαλύπτεται δημόσια λόγω της ευαίσθητης φύσης των στρατιωτικών συναλλαγών. Ωστόσο, αναφέρθηκε στα μέσα ενημέρωσης ότι οι πύραυλοι έφτασαν στην Ουκρανία το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η απόκτηση ήταν μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Ουκρανίας να εκσυγχρονίσει τον στρατό της και να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες.

Η Rybar, μια ρωσική δεξαμενή σκέψης, δημοσίευσε  μια αναφορά στις 20 του περασμένου Σεπτεμβρίου δηλώνοντας ότι η Ουκρανία εκτόξευσε  πολυάριθμους πυραύλους SCALP/Storm Shadow που κατευθύνονταν σε στόχους στην Κριμαία.

Συνολικά στην επίθεση μετείχαν 11 Su-24M. Από αυτά τα 8 έφεραν πυραύλους SCALP/Storm Shadow.

Το αεροσκάφη χωρίστηκαν  μόλις έφθασαν  στα σύνορα των περιοχών της Οδησσού και του Μικολάιβ, με τα 8 να παραμένουν στην περιοχή  και τα άλλα 3 να κινούνται νότια προς το Οτσάκιβ. Γύρω στο μεσημέρι, οκτώ SCALP/Storm Shadows εξαπολύθηκαν, με τις τροχιές τους να δείχνουν προς την Κριμαία.

Λεπτομέρεια:  Στρατιώτες της ρώσικης εταιρείας Medvedi Private Military Company παρατήρησαν δύο από τα Su-24M, που πετούσαν χαμηλά, περίπου 40 μέτρα πάνω από το νερό, να ξεκινούν εκτοξεύσεις πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτό  έγινε μετά από εκτοξεύσεις τριών πυραύλων- δόλωμα, AGM-160 MALD, προφανώς προσπαθώντας να μπερδέψουν την ρωσική αεράμυνα.

Από την 31η ρωσική Μεραρχία Αεροπορίας και Αεράμυνας, τα πληρώματα αεράμυνας Pantsir-S1 κατάφεραν να αναχαιτίσουν πέντε από τους εισερχόμενους πυραύλους κρουζ πάνω από το ακρωτήριο Tarkhankut και το αεροδρόμιο Belbek.

Τρεις όμως SCALP φέρεται να βρήκαν τους στόχους τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ