Εγκρίθηκε κατά την σημερινή συνεδρίαση του  ΚΥΣΕΑ η προμήθεια  των πυραύλων μακρού πλήγματος Rampage και των συλλογών SPICE, αμφότερα για την ΠΑ.

Το πρόγραμμα των πυραύλων Rampage είναι ύψους 50 εκατ. € ενώ αυτό των συλλογών SPICE φτάνει τα 130 εκατ. €.

Οι συλλογές  καθοδήγησης  SPICE 1000 και 2000, μετατρέπουν τις απλές βόμβες γενικής χρήσης σε όπλα ακριβείας από ασφαλείς αποστάσεις άφεσης. Οι SPICE μπορούν να φτάσουν σε απόσταση έως και 60 χλμ με ακρίβεια ενός έως τριών μέτρων καθοδηγούμενες από ηλεκτροπτικό αισθητήρα ή GPS.

Για το πρόγραμμα του πυραύλου Rampage η προμήθειά του έχει εγκριθεί από τις   14 Οκτωβρίου του 2021, αλλά έκτοτε βρίσκεται στα υπό εκκρεμότητα προγράμματα.

Το βάρους 570 κιλών, προωθούμενο από πυραυλοκινητήρα Rampage, είναι ένα βλήμα με καθοδήγηση Ins/GPS πολύ υψηλή ταχύτητα  στην περιοχή των 4 με 5 mach, το βάρος του όπλου ανέρχεται στα 580 χλγρ. εκ των οποίων τα 150 ανήκουν στην πολεμική κεφαλή  κτυπά τον στόχο με ταχύτητα 1,6 mach και μπορεί να εκτοξευθεί  από 3.000 έως και 40.000 πόδια ύψος και με ταχύτητα του φορέα από 0,7 έως 0,95 mach.

Έχει εμβέλεια περί τα 300 χλμ. η ακρίβεια του (πιθανό κυκλικό σφάλμα) ανέρχεται σε 10 μέτρα, ενώ το προφίλ του κατά την τερματική φάσης της προσβολής (υπερηχητική ταχύτητα)  σε συνδυασμό με βύθιση με οξεία γωνία πρόσπτωσης καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αναχαίτιση του. To Rampage είναι  κατασκευής της κρατικής ισραηλινής εταιρίας Israel Military Industries  εάν παραγγελθεί θα εξοπλίσει τα μαχητικά F-16 VIPER της ΠΑ. Το όπλο έχει χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον μια φορά στην Συρία τον Απρίλιο του 2019.

Η έγκριση βέβαια από το ΚΥΣΕΑ δεν σημαίνει και αυτομάτως προμήθεια, καθώς πρώτα τα προγράμματα πρέπει να συβμασιοποιηθούν.

Η γενική κατεύθυνση πάντως σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του ΥΠΕΘΑ είναι τα προγράμματα να υπογραφούν εντός του 2023.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ