Συμβόλαιο  ύψους 97 εκατ. $ ανέθεσε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας Lockheed Martin για την εκκίνηση του προγράμματος πιστοποίησης της νέας έκδοσης του πύραυλου HARM στα μαχητικά F-35A/C/B.

Η έκδοση του AGM-88G AARGM-ER είναι μια βελτιωμένη μορφή του HARM έχοντας μεγαλύτερη εμβέλεια από τις προηγούμενες εκδόσεις AGM-88E και AGM-88F.

Μια επιπλέον προσθήκη στον AGM-88G είναι η βελτίωση του συστήματος καθοδήγηση προς το στόχο.

Έτσι ενώ οι αρχικές εκδόσεις χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό από INS και GPS  ο AARGM-ER διαθέτει επιπλέον ένα ραντάρ χιλιοστομετρικού κύματος (MMW) για την τελική φάση της προσβολής. Έτσι ο πύραυλος δεν βασίζεται πλέον μόνο στον παθητικό αισθητήρα του για να ανιχνεύει τις εκπομπές των εχθρικών ραντάρ, αλλά διαθέτει και ενεργή καθοδήγηση κάτι που τον κάνει ικανό να προσβάλλει ραντάρ συστημάτων αεράμυνας ακόμη και όταν αυτά έχουν σταματήσει να εκπέμπουν.

Ο νέος HARM διαθέτει επίσης δυνατότητες ECCM προκειμένου να μπορεί να επιχειρεί σε περιβάλλον έντονων ηλεκτρονικών παρεμβολών.  Το βάρος του πυραύλους ανέρχεται στα 467 χλγρ. ενώ το βάρος των πρώτων εκδόσεων στα 361 χλγρ. Σε ότι αφορά τις διαστάσεις του (που παίζουν ρόλο για την φιλοξενία του στην αποθήκη οπλισμού του F-35) ο πύραυλος είναι ελαφρά μικρότερος με μήκος 4,06 μ. έναντι των 4,17 μ. των –E και –F.

Το βλήμα μπορεί να φιλοξενηθεί, σε ότι αφορά τις διαστάσεις στην αποθήκη οπλισμού των F-35A και F-35C όχι όμως στο F-35B εξαιτίας τη διαφορετικής εσωτερικής του διαμόρφωσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ