Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του στόλου αεροσκαφών της, η ινδική Αεροπορία [IAF] βρίσκεται στα πρόθυρα μιας σημαντικής απόφασης, λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή προμήθεια επιπλέον 97 μαχητικών αεροσκαφών Tejas Mk1A.

Η επικείμενη κίνηση, σχεδιάζεται για επίσημη κύρωση από το Συμβούλιο Αμυντικών Προμηθειών [DAC] αργότερα αυτόν τον μήνα.

Μια αποκάλυψη που έγινε την περασμένη εβδομάδα από τον Αρχηγό της IAF, Στρατάρχη Vivek Ram Chaudhari, έριξε φως στη στρατηγική της IAF να συγκεντρώσει έγκριση για την ενίσχυσή της με 97 ακόμη Tejas Mk1A.

Ο αρχηγός της Air Marshal Chaudhari υπογράμμισε την πτυχή της προμήθειας  των 97 νέων μαχητικών αεροσκαφών Tejas Mk1A που έρχονται ως συνέχεια της κύριας παραγγελίας 83 αεροσκαφών που κατασκευάστηκαν το 2021. Αυτό όχι μόνο διασφαλίζει ομοιομορφία στον εξοπλισμό και τις λειτουργίες, αλλά και απλοποιεί τις διαδικασίες συντήρησης και εκπαίδευσης των πιλότων. Επιπλέον, αποτυπώνει μια σφραγίδα ικανοποίησης για την IAF για τις δυνατότητες και τις λειτουργίες του Tejas Mk1A.

Η νέα  παραγγελία για τα επιπλέον 97 αεροσκάφη διασφαλίζει την ισχύ της γραμμής παραγωγής LCA-Tejas για μια περίοδο περίπου τεσσεράμισι ετών. Αυτό, με τη σειρά του, εγγυάται την αδιάλειπτη προμήθεια αυτών των προηγμένων αεροσκαφών.

Η παρατεταμένη τροχιά παραγωγής υποστηρίζει όχι μόνο μία, αλλά τρεις ενεργές γραμμές παραγωγής, ενισχύοντας τη ραχοκοκαλιά των εγχώριων αμυντικών δυνατοτήτων παραγωγής της Ινδίας.

Η προηγμένη έκδοση  Mark 1A του αεροσκάφους θα διατηρήσει τη θεμελιώδη δομή του αρχικού Mark 1, αλλά διαθέτει νέα προηγμένα ηλεκτρονικά. . Αυτά είναι κυρίως το ραντάρ EL/M-2052 AESA και το ραντάρ Uttam AESA.

Το αεροσκάφος θα διαθέτει επίσης νέο σύστημα αυτοπροστασίας  DARE Unified Electronic Warfare [UEWS] και ένα εξωτερικά τοποθετημένο παρεμβολέα αυτοπροστασίας [SPJ] – και τα δύο ζωτικής σημασίας για την αυξημένη επιβίωση στο πεδίο της μάχης.

Το βελτιωμένο Tejas Mk1A φιλοξενεί επίσης ένα ενσωματωμένο σύστημα παραγωγής οξυγόνου [OBOGS], μια σημαντική προσθήκη που κατασκευάζεται από το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ηλεκτροϊατρικής Άμυνας [DEBEL]. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό, ένα διευρυμένο σύνολο όπλων, συμπεριλαμβανομένων των Astra BVRAAM και ASRAAM, που προσθέτει σημαντική ισχύ πυρός στο πυροβολικό του αεροσκάφους.

Όλα αυτά συμπληρώνονται  από τον Συνδυασμένο Ανακριτή και Αναμεταδότη [CIT] της HAL και μια γεννήτρια ψηφιακών χαρτών για αυξημένη ναυτιλία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ