Ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ιαπωνίας εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παρέχουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τις συνεχιζόμενες πτήσεις των αεροσκαφών V-22 Ospreys στην Ιαπωνία μετά τη συντριβή ενός CV-22Β της Αεροπορίας Ειδικών Επιχειρήσεων  των ΗΠΑ (AFSOC) την περασμένη Τετάρτη στα νερά του νησιού Yakushima, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός μέλους του πληρώματος, ενώ άλλα οκτώ άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται.

Την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της καθημερινής πρωινής συνέντευξης Τύπου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου της Ιαπωνίας Hirokazu Matsuno δήλωσε ότι, παρά τα αιτήματα της ιαπωνικής κυβέρνησης, δεν έχει δοθεί επαρκής εξήγηση από τις ΗΠΑ σχετικά με την ασφάλεια των Osprey.

«Έχουμε ανησυχίες για το τι συμβαίνει», δήλωσε ο Matsuno.

Ο Ματσούνο επανέλαβε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση είχε στείλει επίσημη ειδοποίηση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ζητώντας να σταματήσουν οι πτήσεις των  Osprey στην Ιαπωνία εκτός από εκείνες τις επιχειρήσεις που έχουν ως βασική αποστολή την έρευνα και διάσωση (SAR) έως ότου οι ΗΠΑ μπορέσουν να επιβεβαιώσουν την ασφάλεια του αεροσκάφους.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου, η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου Sabrina Singh δήλωσε ότι το Πεντάγωνο δεν έχει κάποιο  επίσημο αίτημα από την Ιαπωνία και ότι οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν με το Osprey  ενώ ερευνούσαν το ατύχημα.

Σε ένα δελτίο τύπου της Παρασκευής, η Singh δήλωσε ότι η ασφάλεια των μελών των αμερικανικών δυνάμεων και των ιαπωνικών κοινοτήτων είναι κορυφαία προτεραιότητα και οι ΗΠΑ λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.

«Η μονάδα του CV-22 που είχε το ατύχημα δεν εκτελεί για την ώρα πτήσεις. Όλα τα V22 Ospreys στην Ιαπωνία λειτουργούν μόνο αφού υποβληθούν σε ενδελεχείς ελέγχους συντήρησης και ασφάλειας.»

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αρχίσει να μοιράζονται πληροφορίες με την Ιαπωνία και έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν να το κάνουν έγκαιρα και με διαφάνεια.

Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Μινόρου Κιχάρα εξέφρασε ανησυχίες «για το γεγονός ότι το Osprey πετούσε χωρίς επαρκή εξήγηση για την επιβεβαίωση της ασφάλειας πτήσης, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της κυβέρνησης της Ιαπωνίας».

Την Πέμπτη, ο Kihara συνάντησε τον διοικητή των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ιαπωνία, υποστράτηγο Ricky N. Rupp, στο υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας, όπου μετέφερε το αίτημα της Ιαπωνίας για τις επιχειρήσεις Osprey. Στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής, ο Kihara δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι οι πληροφορίες που έλαβε από τις ΗΠΑ ήταν επαρκείς και ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Rupp για το θέμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ