Στην διεθνή αμυντική έκθεση Expodefensa 2023 που πραγματοποιείται στην Μπογκοτά της Κολομβίας  η Airbus παρουσίασε  ένα μοντέλο του UAV SIRTAP βαμμένο στα χρώματα της κολομβιανής Αεροπορίας (FAC).

Η εταιρεία ενδιαφέρεται εδώ και αρκετά χρόνια να εξάγει στην FAC το συγκεκριμένο μη επανδρωμένο , το οποίο όπως αναφέρεται θα βελτιώσει τις δυνατότητες της Αεροπορίας σε επιχειρήσεις αναγνώρισης.

Σύμφωνα με την Airbus το SIRTAP μπορεί να λειτουργήσει σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, που του επιτρέπουν να πετάει σε εύρος θερμοκρασίας μεταξύ -40 °C έως και +50 °C.

Το UAV μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 150 kg, να πετάξει για περισσότερες από 20 ώρες με εμβέλεια άνω των 2.000 km, σε υψόμετρο 21.000 ποδιών, μέρα και νύχτα, εκπληρώνοντας αποστολές πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR) σε ξηρά ή θάλασσα, προσφέροντας στον χειριστή πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την τακτική κατάσταση.

Το UAV μπορεί να αποσυναρμολογηθεί σε μικρότερα εξαρτήματα, για να διευκολυνθεί η μεταφορά του σε τυπικά εμπορευματοκιβώτια, σε αεροσκάφη όπως το C295, το οποίο μπορεί να μεταφέρει δύο SIRTAP στον χώρο φορτίου του. Η FAC  χρησιμοποιεί μεταφορικά αεροσκάφη C295 καθώς και μεγαλύτερα C-130 Hercules.

Μεταξύ των αποστολών που μπορεί να εκτελέσει το Airbus SIRTAP UAV, είναι:

Προηγμένο ISR

Ναυτική Επιτήρηση

Ηλεκτρονικός πόλεμος: SIGINT, ELINT, COMINT

Παρακολούθηση συνόρων: μεταναστευτικές ροές και έλεγχος ασφάλειας των συνόρων

Έρευνα και διάσωση: εντοπισμός αγνοουμένων σε απομακρυσμένες περιοχές

Παρακολούθηση παράνομων δραστηριοτήτων

Καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών

Καταπολέμηση της πειρατείας

Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου

Υποστήριξη για την πυρόσβεση

Παρακολούθηση και πρόληψη της αποψίλωσης των δασών

Περιβαλλοντικές μετρήσεις

Διάφορες επιστημονικές εφαρμογές

Μεταφορά μικρών κρίσιμων φορτίων, όπως εμβόλια ή αντίδοτα

Το UAV της Airbus έχει παραγγείλει η Ισπανία η οποία  θα λάβει εννέα συστήματα, καθένα από τα οποία αποτελείται από τρία UAV και έναν σταθμό ελέγχου εδάφους. Η συνολική αξία της σύμβασης είναι 495 εκατομμύρια ευρώ και θα περιλαμβάνει επίσης δύο προσομοιωτές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ