Την απόφαση να καθηλώσει στο έδαφος 171 αεροσκάφη Boeing 737 MAX 9 έλαβε η αμερικανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας μετά το συμβάν σε αεροσκάφος του ιδίου τύπου της Alaska Airlines όταν αποκολλήθηκε ένα πάνελ από παράθυρο στο θάλαμο επιβατών.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας  ότι λαμβάνει το «προληπτικό βήμα» για να καθηλώσει προσωρινά τον στόλο των 65 αεροπλάνων, μέχρι την ολοκλήρωση της πλήρους συντήρησης και επιθεώρησης.

Η καθήλωση των αεροσκαφών από έναν «πιστό» πελάτη της Boeing όπως η Alaska Airlines, είναι το πιο σοβαρό περιστατικό για τον συγκεκριμένο τύπο αεροπλάνου, ύστερα από δύο θανατηφόρες συντριβές το 2019 που στάθηκαν αφορμή να καθηλωθούν παγκοσμίως όλα τα 737 Max. Το 737 Max είναι μακράν το πιο δημοφιλές αεροσκάφος της Boeing και η μεγαλύτερη πηγή εσόδων της, με τα αεροσκάφη μονού διαδρόμου όπως το Max και η αντίστοιχη οικογένεια των Airbus A320neo να χρησιμοποιούνται ευρέως σε μικρές και μεσαίες διαδρομές.

Και οι περίεργες συμπτώσεις: 171 επιβάτες  μετέφερε το αεροσκάφος της Alaska Airlines όσα δηλαδή και τα Boeing που καθηλώνονται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ