Αμερικανική Αεροπορία: F-35 ήρθαν σε «επαφή» με α/α συστήματα Pantsir της συριακής Αεράμυνας

Άγνωστο εάν τα αμερικανικά stealth μαχητικά εντοπίστηκαν από τα συριακά SHORADS

Δύο αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς F-35 είχαν «στενή επαφή» με εχθρικά αντιαεροπορικά συστήματα στη Μέση Ανατολή, όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματικός της USAF.

Πιο συγκεκριμένα μαχητικά F-35 της 388ης και της 419ης Πτέρυγας μαχητικών έχουν αναπτυχθεί   στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών στην περιοχή.

Τα 12 F-35 πραγματοποίησαν πάνω από 1.300 πολεμικές αποστολές, πετώντας επί 7.300 ώρες και εκτοξεύοντας 150 όπλα σε αποστολές κατά της ISIS.

Σύμφωνα με Αμερικανικό πτέραρχο ένα ζεύγος F-35 εντόπισαν μέσω του συστήματος αυτοπροστασίας  ASQ-239 εχθρικό αντιαεροπορικό σύστημα. Τα συστήματα του F-35 μπορούν να εντοπίσουν τις εκπομπές των εχθρικών ραντάρ και των συστημάτων επικοινωνιών χωρίς καν να ενεργοποιούν το δικό τους ραντάρ.

Ο πτέραρχος δεν προσδιόρισε το είδος του αντιαεροπορικού συστήματος αλλά ανέφερε πως οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν αναπτύξει ρωσικά Pantsir τελευταίου υποδείγματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επρόκειτο για ένα τέτοιο σύστημα.

Τα F-35 εντόπισαν το σύστημα μέσω του ASQ-239 και κατόπιν “χαρτογράφησαν” την περιοχή μέσω του ραντάρ AESA APG-81 που διαθέτουν. Προσδιορίστηκαν οι συντεταγμένες και τα αεροσκάφη ήταν έτοιμα να βάλλουν για να καταστρέψουν τον στόχο.

Κατόπιν όμως εντολής, αυτό δεν έγινε και τα αεροσκάφη απλώς αποχώρησαν. Βέβαια δεν έγινε γνωστό κατά πόσο και σε τι απόσταση και τα συριακά Pantsir εντόπισαν ή όχι τα αμερικανικά F-35 όπου και η ουσία του ζητήματος.

 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV