83 μαχητικά αεροσκάφη Tejas προμηθεύεται η Ινδία

Πρόκειται για αεροσκάφη εγχώριας σχεδίασης και ανάπτυξης

Η επιτροπή για την ασφάλεια του υπουργικού Συμβουλίου της Ινδίας ενέκρινε την προμήθεια 83 μαχητικών αεροσκαφών εγχώριας σχεδίασης και ανάπτυξης Tejas συνολικού κόστους $ 6,4 δισεκατομμυρίων.

Η προμήθεια αφορά σε 73 Tejas Mk.1A και 10 εκπαιδευτικά Tejas Mk.1. Στο κόστος συμπεριλαμβάνονται και οι δαπάνες υποστήριξης και δημιουργίας υποδομών. Τα αεροσκάφη θα ενσωματώνουν ραντάρ τεχνολογίας AESA της ισραηλινής Elta, τύπου ELM-2052.

Επίσης θα ενσωματώνουν και το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ELL-8222WB, επίσης της Elta, σε ατρακτίδιο. Επίσης, ενσωματώνουν κινητήρα F404-GE-IN20 της General Electric, ενώ μπορούν να εξοπλιστούν και με το ευρωπαϊκό βλήμα αερομαχίας μεγάλου βεληνεκούς Meteor.

Σε υπηρεσία τα Tejas Mk.1A θα αντικαταστήσουν αεροσκάφη τύπου MiG-21.

Να σημειωθεί ότι η αναβαθμισμένη έκδοση Mk.2 βρίσκεται στην τελική φάση δοκιμών. Στην έκδοση Mk.2 το αεροσκάφος θα έχει μικρότερους χρόνους ανάρτησης οπλισμού, αυξημένο επίπεδο επιβίωσης στο πεδίο μάχης, καλύτερο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και καλύτερο ραντάρ.

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV