Ιράκ: Σε κατάσταση διάλυσης ο στόλος των 34 F-16IQ

Σε κατάσταση διάλυσης βρίσκεται ο στόλος των ιρακινών ολοκαίνουργιων F-16IQ που αγόρασε η χώρα το 2011 από τις ΗΠΑ. Αυτό αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν πως ο αριθμός των επιχειρησιακών F-16 βρίσκεται κάτω ααπο τα αποδεκτά όρια.

Η χώρα έδωσε την το 2011 την παραγγελία για την αγορά 36 F-16IQ (στο επίπεδο block 52 όπως αυτά της ΠΑ) αλλά δύο συνετρίβησαν κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών εξόδων, αφήνοντας 34 στη διάθεση της 9ης Μοίρας όπου και επιχειρούν.

Σύμφωνα όμως με νεότερα στοιχεία από τα 34 αεροσκάφη τουλάχιστον 10 δεν είναι σε κατάσταση να πετάξουν, ενώ για  να γίνουν τα πράγματα χειρότερα τον περασμένο Δεκέμβριο είχε γίνει γνωστό πως μόνο τα 7 από τα 34 ήταν σε θέση πετάξουν χωρίς να συντριβούν από διάφορες αιτίες.

Σε μια προσπάθεια το 2020 η ιρακινή Αεροπορία να σηκώσει 19 μαχητικά στον αέρα κατέληξε σε παραλίγο τραγωδία αφού 4 εκ των αεροσκαφών παραλίγο να συντριβούν.

Στις 6 Δεκεμβρίου όπου γιορτάστηκε η 100η επέτειος  των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων απογειώθηκαν μεν 23 μαχητικά, αλλά όπως αναφέρουν τα ίδια δημοσιεύματα περισσότερα από τα μισά μπορούν να κάνουν μόνο αυτό: δηλαδή να πετάξουν, εννοώντας ότι ως οπλικό σύστημα τα αεροσκάφη απλώς δεν υπάρχουν, αφού δεν λειτουργούν ραντάρ, ηλεκτρονικά συστήματα και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν όπλα. Αιτία όλων αυτών τα οικονομικά προβλήματα εξαιτίας των μειωμένων κονδυλίων που με τη σειρά τους είναι απόρροια της μείωσης των εσόδων από χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο.

 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV