Χάνεται για την BAE το πρόγραμμα αναβάθμισης των νοτιοκορεατικών KF-16C/D block 52, μετά από την υπερκοστολόγηση ύψους 600 εκατ. την οποία η μέχρι στιγμής ανάδοχος εταιρεία ανακοίνωσε στην κορεατική κυβέρνηση.

Η τελευταία απέρριψε την πρόταση και έτσι το το συμβόλαιο που είχε υπογράψει η ΒΑΕ τον Δεκέμβριο του 2013 για την αναβάθμιση 134 KF-16 σε δύο φάσεις με κόστος 1,7 δισ. $. τελικά μένει κενό γράμμα.

Μια εξέλιξη που φυσικά θα επηρεάσει και την αντίστοιχη ελληνική αξιολόγηση, όπου η ΒΑΕ έχει καταθέσει ήδη την πρότασή της στο πλαίσιο του RfI που εξέδωσε η Πολεμική Αεροπορία.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης του εκσυγχρονισμού απο τα 140 εκατ. $ η βρετανΙκή ανακάλυψε ότι τελικά θα κυμανθεί κοντά στα 753 εκατ. $ εξαιτίας αυξήσεων που θα προέλθουν από την αγορά τεχνολογίας από την αμερικανική πλευρά (διαβάστε σχετική ανταπόκριση του Reuters εδώ).

Πρόκειται για τα γνωστά ρίσκα που αναλαμβάνουν ορισμένες εταιρείες μπαίνοντας στα “χωράφια” των κατασκευαστών των συστημάτων όταν πρόκειται να ξεκινήσουν προγράμματα εκσυγχρονισμού και τα οποία κατά κανόνα τα πληρώνουν οι χρήστες των συστημάτων, αν την “πατήσουν” και υπογράψουν με τρίτη εταιρεία.

Κάπως έτσι πληρώθηκε 40% περισσότερο από το αρχικό συμβόλαιο και ολοκληρώθηκε με καθυστέρηση διετίας το πρόγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών μαχητικών F-4E απο την γερμανική EADS

Πιθανή ακύρωση του συμβολαίου από τη Ν. Κορέα σίγουρα θα γείρει την πλάστιγγα στην Ελλάδα υπέρ της επιλογής της πρότασης της Lockheed Martin καθώς το κόστος στην περίπτωση της επιλογής της BAE θα εκτιναχθεί στα ύψη χωρίς την νοτιοκορεατική παραγγελία

Τα 135 KF-16C/D Block 52 Fighting Falcon της κορεατικής Αεροπορίας επρόκειτο να αναβαθμιστούν με το ραντάρ της Raytheon, το RACR (Raytheon Advanced Combat Radar) και αυτη είναι η προσφορά της ΒΑΕ για τον ελληνικό διαγωνισμό

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα παραδίδονταν 4-6 αεροσκάφη το μήνα.

H πρόταση αναβάθμισης των ελληνικών F-16 εστιάζεται γύρω από τα 129 μαχητικά F-16C/D Block 50, Block 52+ και Block 52 + Advanced Fighting Falcon με δυνατότητα διαχωρισμού σε δύο φάσεις Α) Ανάπτυξης και Β) Εγκατάστασης των συλλογών αναβάθμισης (kits).

Φυσικά μόνο τυχαίο δεν είναι ότι η πρόταση της Lockheed Martin είχε εγκριθεί από την αμερικανική Αεροπορία, έναντι της ΒΑΕ αφού περoκλείει μηδενικό τεχνολογικό ρίσκο…

Το ελληνικό πρόγραμμα αναβάθμισης και εσκυγχρονισμού των F-16 θα είναι το κορυφαίο πρόγραμμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι το 2020  (αν κάτι δεν αλλάξει τις προτεραιότητες…).

Το πρόγραμμα οπωσδήποτε θα έχει ολοκληρωθεί σε ότι αφορά την επιλογή του αναδόχου εντός του 2015, οπωσδήποτε, καθώς ήδη έχει καθυστερήσει αφού θα διαρκέσει επτά χρόνια και δεν αναμένεται να ολοκληρθεί πριν το 2022…

Το κόστος του ελληνικού προγράμματος θα κυμανθεί περί το 1,3 δισ. δολάρια σε περίπτωση που επιλεγεί η LM.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ