Τα σχέδια της ΠΑ ανέπτυξε στους δημοσιογράφους ο νεός Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου σε μια πρώτη συνάντηση που είχε με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο ΓΕΑ.

Ο Αρχηγός της ΠΑ εξήγησε τις προτεραιότητες της Αεροπορίας για το αμέσως επόμενο διάστημα, προτεραιότητες οι οποίες κυριαρχούνται από τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το θέμα των F-35 και των F-16.

Πιο συγκεκριμένα σε ερώτηση για τις αντιδράσεις των δανειστών στην πρόθεση για εξοπλισμούς Α/ΓΕΑ σημείωσε πως «Πιστεύω πως οι Ευρωπαίοι εάν ενημερωθούν για τον τρόπο χρηματοδότησης δε θα φέρουν αντίρρηση. Δεν γίνονται όλα με ρευστό» σημείωσε για να συμπληρώσουμε νόημα «:Ποιος μπορεί να αρνηθεί μια αμερικανική βοήθεια χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Ο Α.ΓΕΑ σημείωσε ακόμη πως υπάρχει και η μέθοδος του leasing για την υπόθεση των F-35, ενώ πρόσθεσε πως η ΠΑ μπορεί να βρει πόρους για την χρηματοδότηση προγραμμάτων από διάφορους τρόπους, όπως είναι η εκποίηση παλαιού υλικού, η πώληση υπηρεσιών (μίλησε μάλιστα για το χώρο της εκπαίδευσης) και άλλα.

Σημείωσε δε ότι όλα αυτά είναι ανοικτά ζητήματα.

Για το θέμα των F-35 σημείωσε πως υπάρχει ήδη σχετική μελέτη από το 2008 για την προμήθεια του αεροσκάφους η οποία έχει επικαιροποιηθεί κατά καιρούς οπότε δεν πρόκειται για μια ξαφνική απόφαση, αλλά για μια απόφαση που έχει μελετηθεί και αναλυθεί διεξοδικά.

Ο Α/ΓΕΑ είπε ακόμη πως έχουμε ζητήσει από τις ΗΠΑ σενάρια κόστους τόσο της αναβάθμισης όσο και για Μοίρα F-35 και ότι εκτιμά πως όλες αυτές οι διαπραγματεύσεις (τουλάχιστον για τα F-16) θα έχουν ολοκληρωθεί σε έξι μήνες από τώρα.

Μάλιστα  το θέμα της εκπαίδευσης ο Αντιπτέραρχος Χ. Χριστοδούλου σημείωσε για παράδειγμα πως υπάρχουν περί τα 45 T-6A Texan II αλλά η Αεροπορία χρειάζεται περί τα 15 αεροσκάφη. Τα υπόλοιπα μπορεί να διατεθούν για  την εκπαίδευση πιλότων από άλλες Νατοϊκές  χώρες (μια επιπλέον πηγή εσόδων) επισημαίνοντας την πρόθεση της ΠΑ να μετατραπεί η 120ΠΕΑ σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης.

Γα το θέμα των S-300 ο Α/ΓΕΑ είπε πως θα υπάρξει μεταξύ άλλων και αναβάθμιση του λογισμικού και το σύστημα θα επανέλθει σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα με «καλύτερες δυνατότητες και καλύτερα αποτελέσματα»

Μάλιστα ειδικά για τα S-300 τόνισε πως πρόκειται “για ενα όπλο με πολλές περγαμηνές”.

Για τα Mirage 2000EGM/BGM ο Α/ΓΕΑ υποστήριξε πως ένα πρόγραμμα αναβάθμισης για 19 αεροσκάφη είναι πλεον ασύμφορο αφήνοντας το κατά μέρος στην άκρη, τονισε όμως πως η συμφωνία για την πλήρη υποστήριξη των αεροσκαφών (η περίφημη FOS) όσο και των Mirage 2000-5 είναι πολύ κοντά στο να οριστικοποιηθεί λύνοντας οριστικά το θέμα της υποστήριξης.

Πρόσθεσε δε, ότι θα υπάρξει επέμβαση στο λογισμικό των “-5” για την δυνατότητα μεταφοράς του ΑΜ 39 Εxocet.

«Το Mirage  είναι το εργαλείο μας στο Αιγαίο», σημείωσε χαρακτηριστικά

Τέλος ο Α/ΓΕΑ σημείωσε με νόημα: «Είμαστε απλά καλύτεροι από τους Τούρκους. Η ποιότητα δεν κρίνεται μόνο από τα μέσα. Κρίνεται κυρίως από τους ανθρώπους. Αυτοί είναι πολλαπλασιαστές ισχύος. Και στο ανθρώπινο δυναμικό είμαστε πάντα καλύτεροι»

για να κλείσει με μια υπόσχεση προς τους πολίτες: «Πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα υπάρξει ποτέ πτήση αεροσκάφους με “κόκκινα φτερά” χωρίς να “συνοδεύεται” από αεροσκάφος με “γαλάζια”. Αυτό είναι υπόσχεση»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ