Σε χερσαίες, ναυτικές και εναέριες πλατφόρμες μεταφοράς και εκτόξευσης θα εγκατασταθούν τα ισραηλινά αντιαρματικά συστήματα Spike NLOS τα οποία βάσει της απόφασης του ΚΥΣΕΑ και της επιτροπής της Βουλής πρόκειται να αγοραστούν από το Ισραήλ.

Η εξέλιξη ήταν εντυπωσιακή καθώς αρχικά επρόκειτο να τοποθετηθούν μόνο σε χερσαίες πλατφόρμες αλλά εν συνεχεία κρίθηκε σκόπιμη η τοποθέτηση τους και στα ελληνικά επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ 64 Apache (υπάρχει ένα ενδεχόμενο για την τοποθέτηση τους και στα ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης OH-58D «Kiowa Warrior», όταν με το καλό πετάξουν σε ικανούς αριθμούς καθώς αυτή τη στιγμή μόλις περί τα δέκα πετάνε από τα συνολικά 70).

Εστάλησαν δύο RfP από την ΓΔΑΕΕ με διαφορά πέντε ημερών πρώτα στην ισραηλινή  Plasan Sasa και εν συνεχεία στην επίσης ισραηλινή Rafael για το σύστημα Spike NLOS τον περασμένο Ιανουάριο.

Κάτι που δεν είθισται και πιθανότατα  θέλουν να «σπάσει» η προμήθεια του στα «δύο».

Η ΓΔΑΕΕ απέστειλε request for proposal (RFP) (σε δύο (!) ισραηλινές εταιρείες, την Plasan Sasa που κατασκευάζει την πλατφόρμα εκτόξευσης και πιστοποιεί το σύστημα για χερσαία χρήση και στην Rafael η οποία είναι κατασκευάστρια του βλήματος, όλα αυτά τον περασμένο Ιανουάριο).

Το σύστημα φαίνεται ότι δούλεψε ιδιαίτερα αποτελεσματικά στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ευρισκόμενο σε χρήση από τις δυνάμεις των Αζέρων.

Εκεί χρησιμοποιήθηκε η Plasan Sasa ως βασικός προμηθευτής του συστήματος.

Στο έδαφος, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στα «χειρουργικά» χτυπήματα του συστήματος και στους πυραύλους που παράγονται στο Ισραήλ και παραδόθηκαν από την Plasan η οποία έχει αναλάβει και την υποστήριξη.

Το Αζερμπαϊτζάν εγκατέστησε το Spike-NLOS και σε ελικόπτερο Mi-17.

Η Αεροπορία Στρατού του Αζερμπαϊτζάν είναι εξοπλισμένη με 66 ελικόπτερα Mi-17, εκ των οποίων τουλάχιστον, μετατράπηκε σε Mi-171, με αριθμό 162 για να μπορεί να κάνει χρήση του συστήματος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως συμμετείχε στις επιχειρήσεις.

Τουλάχιστον 4 βλήματα Spike-NLOS μπορούν να τοποθετηθούν και στις δύο πλευρές.

Ο αντιαρματικός πύραυλος Spike είναι ένας προηγμένος αντιαρματικός πύραυλος
που αναπτύχθηκε από την Israel Rafael Company μαζί με την Plasan Sasa.
(εκτοξευτής και όχημα).

Τώρα έχει αναπτυχθεί μία μεγάλη οικογένεια πυραύλων συμπεριλαμβανομένων των Spike-SR, Spike-MR, Spike-LR και Spike-ER, κλπ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ