Οι επικοινωνίες του ΥΠΑΜ Ν. Παναγιωτόπουλου με την Γαλλίδα ομόλογό του Μ. Παρλί είναι πάρα πολύ πυκνές το τελευταίο χρονικό διάστημα, με σκοπό την οριστικοποίηση της λίστας των εξοπλισμών την οποία θα συναποφασίσουν τελικά στην Κορσική ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο Γάλλος Πρόεδρος Ε. Μακρόν.

Σε αυτό το πλαίσιο θα συζητήσουν σήμερα το απόγευμα οι δύο ΥΠΑΜ εκ νέου.

Η λίστα είναι μεγάλη και περιλαμβάνει, από εκσυγχρονισμό υπαρχόντων στο ελληνικό οπλοστάσιο γαλλικών οπλικών συστημάτων, μέχρι την αγορά νέων αμυντικών γαλλικών συστημάτων και προμήθεια πυρομαχικών.

Αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση, μιλάμε για τα 40 και πλέον υπάρχοντα στην Πολεμική Αεροπορία μας μαχητικά αεροσκάφη Μirage 2000, προκειμένου αυτά να είναι σε ποσοστό 100% επιχειρησιακά.

Στη συνέχεια αναφερόμαστε  στην πιστοποίηση των  πυραύλων Scalp και Exocet και  την παραλαβή άλλων 6 ελικοπτέρων ΝΗ-90 ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για τον στρατό ξηράς. 

Επίσης κεφαλαιώδους σημασίας για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισής μας αποτελεί η προμήθεια μιας μοίρας μαχητικών αεροσκαφών Rafale ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για τις γαλλικές φρεγάτες, κυρίως  λόγω του υψηλού κόστους. Αναμένεται νέα πρόταση  οικονομικότερη από τους Γάλλους, με  πληροφορίες να κάνουν λόγο για ποσόν κοντά στα 3 δις ευρώ.

Ωστόσο υπάρχουν και άλλα θέματα τα οποία χρήζουν άμεσης ενέργειας αναφορικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, όπως η προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια 214, η αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200, ο εκσυγχρονισμός των ελικοπτέρων Apache του στρατού ξηρά, η τεχνική  υποστήριξη των πολλαπλών εκτοξευτών MLRS και η αγορά νέων φρεγατών.

Για τα παραπάνω πρώτη επιλογή της Ελλάδας είναι η Γαλλία, μηδέ αποκλειομένων και άλλων συμμαχικών  χωρών, όπως Γερμανία, ΗΠΑ, Μ.Βρετανία.
 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ