Λίγα 24ωρα μετά την ντροπιαστική στιγμή για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με την ανατίναξη της αποθήκης όπλων της 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας προχώρησε σε μια -στην καλύτερη μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι- γκάφα. 

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ξεκίνησε σήμερα τις έκτακτες επιθεωρήσεις και αξιολογήσεις μέτρων ασφαλείας και πυρασφαλείας αποθηκών και χώρων φύλαξης πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και καυσίμων, έδωσε στη φόρα απόρρητα έγγραφα, τα οποία δείχνουν αναλυτικό χάρτη με την αποθήκη καυσίμων 873 ΑΚ.

Πρόκειται για την αποθήκη καυσίμων που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και την επισκέφτηκε σήμερα, στο πλαίσιο των επιθεωρήσεων και όπως βλέπουμε στην παρακάτω φωτογραφία που μοιράστηκε σε όλα τα ΜΜΕ αναγράφεται ξεκάθαρα η λέξη «ΑΠΟΡΡΗΤΟ». 

Αφού όλη η Ελλάδα λοιπόν είδε τα απόρρητα έγγραφα του Στρατού, είμαστε σίγουροι ότι θα τα είδαν και στην Τουρκία, εκεί που ήδη έμαθαν το πού βρίσκεται η αποθήκη όπλων της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, λόγω της φωτιάς… 

Από εκεί και πέρα ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε ενδελεχώς από τους διοικητές και τους αρμόδιους επιτελείς των μονάδων για τα εσωτερικά σχέδια ασφαλείας και πυρασφαλείας. Συζητήθηκαν επίσης προτάσεις και τρόποι περαιτέρω επικαιροποίησης των υφιστάμενων σχεδίων με νέες μεθόδους πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης μείζονων συμβάντων. Στη συνέχεια, ο Ν. Χαρδαλιάς επιθεώρησε επιτόπου όλους τους χώρους και τις αποθήκες φύλαξης και αποθήκευσης πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και καυσίμων.

Επίσης, επισκέφθηκε τα πληρώματα των αεροσκαφών Canadair CL-415 της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης, στην 113 Πτέρυγα Μάχης, στην αεροπορική βάση Μίκρας, τα οποία συνεχάρη για τον ζήλο, το απαράμιλλο πάθος και θάρρος που επιδεικνύουν στις καθημερινές αέναες μάχες τους, στο πλαίσιο εκτέλεσης της αποστολής τους σε ιδιαίτερες, εξαιρετικά δύσκολες και ακραίες καταστάσεις που επιχειρούν.

Κατά τις επισκέψεις του, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας συνοδευόταν από υψηλόβαθμο κλιμάκιο επιθεωρητών του ΓΕΕΘΑ και των άλλων τριών Κλάδων, με επικεφαλής τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχο Φραγκίσκο Λελούδα ΠΝ, τον γενικό επιθεωρητή ΓΕΑ αντιπτέραρχο (Μ) Γεώργιο Καραδήμα και τους επιτελάρχες ΓΕΣ αντιστράτηγο Σταύρο Παπασταθόπουλο και ΓΕΝ Υποναύαρχο Γεώργιο Φλώρο ΠΝ.

Παρόντες κατά περίπτωση ήταν επίσης, ο Αρχηγός ΑΤΑ αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας, οι διοικητές 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος, Δ΄ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος, Γ΄ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Πάρις Καπραβέλος και Μεραρχίας Υποστήριξης υποστράτηγος Αντώνιος Θεοδοσιάδης.

Από την έδρα της 873 Αποθήκης Καυσίμων στη Θεσσαλονίκη, ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε: «Ακολουθώντας τις οδηγίες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, ξεκινήσαμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιθεωρήσεων και ελέγχων σε συνεργασία με τα Γενικά μας Επιτελεία, όλων εκείνων χώρων οι οποίοι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τα πυρομαχικά και σε σχέση με τα καύσιμα.

Νομίζω ότι γίνεται το αυτονόητο. Είναι σε κάθε περίπτωση πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε, ότι θέλουμε να εγγυηθούμε το ζήτημα της ασφάλειας του προσωπικού, και του στρατιωτικού και του πολιτικού, αλλά βεβαίως και της ασφάλειας του πολεμικού υλικού. Μέσα από αυτές τις επισκέψεις, οι οποίες θα επεκταθούν, πολλές από αυτές θα γίνονται και χωρίς συγκεκριμένο προγραμματισμό, προσπαθούμε να αναδείξουμε μικρά ή μεγάλα προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν. Και την ανάγκη ίσως να προχωρήσουμε σε επικαιροποίηση των σχεδίων πυρασφάλειας, μιας και τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει, οπότε πρέπει να δούμε, εάν και κάτω από ποιες συνθήκες, θα πρέπει κάποια ζητήματα να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ