Την αναστολή της υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων με βάση την προτεραιοποίηση που είχε συντάξει το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε με έγγραφο του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Εκτιμάται ότι το έγγραφο σηματοδοτεί τη διαφωνία της πολιτικής ηγεσίας ως προς τις διαδικασίες αλλά και την ουσία  προτεραιοτήτων στα εξοπλιστικά προγράμματα που ακολουθεί το ΓΕΕΘΑ.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Επανεξέταση των εξοπλιστικών προγραμμάτων από το «μηδέν» και ακύρωση κάποιων εξ αυτών.

Ποια μπορεί να είναι αυτά;

Εδώ μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν αλλά σίγουρα αφορά προγράμματα που επρόκειτο να περάσουν σε συμβάσεις έως τα τέλη του 2023 ή εντός του 2024.

Και είναι αρκετά.

Στην κορυφή του σχετικού καταλόγου (θέσεις 1 και 2) βρίσκονται αντίστοιχα η προμήθεια νέων κορβετών με προϋπολογισμό 2.122.880.000 ευρώ, και ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής (ΕΜΖ) των φρεγατών MEKO-200HN («ΥΔΡΑ») με προϋπολογισμό 643 εκατ. ευρώ.

Ακόμη ο κατάλογος περιλαμβάνει προγράμματα όπως για παράδειγμα:

Την προμήθεια κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων TOW, κόστους 7.6 εκατ. ευρώ

Την εν συνεχεία υποστήριξη (FOS) των μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90, κόστους 50 εκατ. ευρώ

Την εν συνεχεία υποστήριξη (FOS) Ανταλλακτικά- Υλικά – Υπηρεσίες των ελικοπτέρων αναγνώρισης OH-58D Kiowa, κόστους 34 εκατ. ευρώ

Την προμήθεια 4.020 πυρομαχικών ασκήσεων Κινητικής Ενέργειας (ΚΕ) διαμετρήματος 120 χλστ., τύπου M865 TPCSDS-T για τα άρματα μάχης Leopard 2A4/-HEL του Ελληνικού Στρατού.

Παράλληλα φαίνεται πως θα επανεξετάσουν προγράμματα όπως αυτά του εκσυγχρονισμού  των MLRS ύψους  1,1 δισ ευρώ, προμήθεια νέων ελικοπτέρων Blackhawk, αμφίβιων οχημάτων και Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών MQ-9.

Τι από όλα αυτά θα προχωρήσει και τι όχι, με την έννοια ότι θα αλλάξει η θέση τους στο σχετικό πίνακα προτεραιοτήτων είναι άγνωστο.

Όμως δεν είναι  άγνωστο ποιος θα αναλάβει την κατάρτιση της νέας λίστας και πότε: Τον Ιανουάριο του νέου έτους έχουν προγραμματιστεί οι κρίσεις για την ηγεσία των ΕΔ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ