Σήμερα διεξάγεται η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κατά την οποία ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος οφείλει να απαντήσει σε ερωτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ότι αφορά τον οπλισμό που έχει στείλει η κυβέρνηση στην Ουκρανία και σε ότι αφορά την αντικατάστασή του.

Γιατί είναι γνωστό ότι έχει αφαιρεθεί από τα αποθέματα των νησιών που σημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο πραγματοποιείται στα νησιά μερική και σιωπηλή αποστρατικοποίηση ικανοποιώντας όχι μόνο τις τουρκικές απαιτήσεις αλλά και τις αμερικανικές και τις γερμανικές.

Η λίστα με τα όπλα που έχουν σταλεί μέχρι σήμερα είναι γνωστή.

Το θέμα όμως που προκύπτει από την αντικατάσταση των ρωσικών BMP-1 από τα Marder είναι μείζον.

Τα Marder δεν θα πάνε στα νησιά, αλλά στον Έβρο! Και αυτό γιατί η Γερμανία δεν αναγνωρίζει τα στρατικοποιημένα νησιά. Συνεπώς, πως θα δώσει την άδεια για να μεταφερθεί γερμανικός οπλισμός σε αυτά;

Θα απαντήσει ο ΥΕΘΑ επ’ αυτού; Θα τον πιέσει η αντιπολίτευση; Μήπως θα επικαλεστεί το απόρρητο;

Tα ερωτηματικά δεν εστιάζονται στο αν είναι καλύτερα ή χειρότερα τα BMP-1P από τα γερμανικά ΤΟΜΑ (αλλού υπερτερούν τα ρωσικά, αλλού τα γερμανικά, καθώς είναι περίπου της ίδιας ηλικίας) αλλά κατ’αρχήν στο αν τα γερμανικά ΤΟΜΑ Marder-1A3/Α5 πρόκειται να μεταφερθούν στα νησιά για να αντικαταστήσουν τα BMP-1!

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες είναι ότι ΔΕΝ θα μεταφερθούν στα νησιά, αλλά θα ενταχθούν στις μονάδες των Leopard-2HEL/A4 στον Έβρο ή σε μικτά μηχανοκίνητα Τάγματα Πεζικού και Τεθωρακισμένων με Leopard-1A5 (για τα οποία η Γερμανία παίρνει εντός των επόμενων μηνών από την Ελλάδα «χρυσό» συμβόλαιο 2 δισ. για να εκσυγχρονιστούν!).

Και αυτό μπορεί επιχειρησιακά να είναι το λογικό αφού τα Marder-1 έχουν το ίδιο σασί με τα Leopard-1 και συνεπώς πολλά ανταλλακτικά είναι κοινά, αλλά το θέμα είναι τι θα μείνει στις μονάδες Πεζικού στα νησιά;

Η απάντηση από πηγές του ΓΕΣ είναι ότι «Θα αντικατασταθούν με Μ113».

Ναι, αλλά τα BMP-1 μπορούσαν να σταματήσουν μια απόβαση, μπορούσαν να καταφέρουν ακόμα και καίριο κτύπημα στα τουρκικά αποβατικά με το πυροβόλο των 73 χλστ.

Tα Μ113 είναι Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), όχι ΤΟΜΑ, δηλαδή Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης οπλισμένα με πυροβόλο.

Και βέβαια θα αναρωτηθεί κανείς «Το πυροβόλο των 20 χλστ. των Marder-1 με καταγωγή από τον Β’ΠΠ θα έκανε την διαφορά στα νησιά;».

Ναι, θα υπήρχε ένα αυτόματο πυροβόλο που υπό συνθήκες θα προσέφερε σε ακτίνα μέχρι τα 3 χλμ. περισσότερα και από το ρωσικό πυροβόλο των 73 χλστ.

Άλλωστε το διαμέτρημα των 20 χλστ. έχει υπηρετήσει επί δεκαετίες και ακόμα υπηρετεί σε ορισμένα νησιά ως αντιαεροπορικό/αντιαποβατικό πυροβόλο (το RH-202).

Το ζήτημα δεν είναι λοιπόν ότι δίνουμε τα BMP-1, το ζήτημα είναι ότι δεν πρόκειται να αντικατασταθούν στα νησιά, όπως δεν πρόκειται να αντικατασταθούν και οι ρουκέτες των 122 χλστ. των ρουκετοβόλων RM-70 που στείλαμε στην Ουκρανία, τα αντιαρματικά RPG-18 που επίσης αφαιρέθηκαν από αποθήκες των νησιών.

Σε αυτά πρέπει να απαντήσει σήμερα ο ΥΕΘΑ. Για την ακρίβεια πρέπει να τον ΡΩΤΗΣΕΙ η αντιπολίτευση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ