Μια απίστευτη δήλωση, την ώρα που οι Τούρκοι κάνουν «σουρωτήρι» το Αιγαίο, έκανε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε «δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ γιατί θέλουν οι σύμμαχοι να εξασφαλίσουν ότι η Τουρκία παραμένει προσδεμένη στο ΝΑΤΟ» επισημαίνοντας πως «παραβλέπουν και κάποια» από τα στοιχεία της συμπεριφοράς της.

Συγκεκριμένα για τις σχέσεις μας με την Τουρκία αυτό το διάστημα, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι δεν ήταν ρόδινες ούτε προ δύο μηνών, όταν εισηγηθήκαμε το Κέντρο στην Κρήτη, με τη συμμετοχή Τούρκου αξιωματούχου.

Σημείωσε μάλιστα, ότι εάν ισχύει ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις άλλαξαν λίγο τον τρόπο με τον οποίο πολλοί σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ βλέπουν τη θέση της Τουρκίας, αυτό ενδεχομένως θα μπορούσε να συνηγορήσει υπέρ της σύναψης και της προώθησης της συμφωνίας στη Βουλή:

«Δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Διότι, αυτή την εποχή, οι σύμμαχοι, είτε μας αρέσει είτε όχι, θέλουνε να εξασφαλίσουν ότι η Τουρκία παραμένει προσδεδεμένη στο άρμα του ΝΑΤΟ.

Αν παραβλέπουν κάποιες συμπεριφορές της Τουρκίας, φερ’ ειπείν η αγορά των ρωσικών συστημάτων, των πυραύλων S-400 ή όχι, είναι δικό τους ζήτημα να αξιολογήσουν. Εμείς θα λέμε αυτά που έχουμε να λέμε, θα αιτιολογούμε τις ενστάσεις μας, τις επιφυλάξεις μας, θα ζητάμε πάντα να μεταβάλει η Τουρκία προς το καλύτερο, στοιχεία της συμπεριφοράς της: λιγότερη προκλητικότητα, λιγότερη επιθετικότητα, λιγότερες εμπρηστικές δηλώσεις, λιγότερες συμπεριφορές όπως η παραβίαση του εναέριου χώρου μας, οι υπερπτήσεις, που, αυτό το διάστημα, ήταν και πολλές από μέρους τους. Θα ζητάμε πάντα τα ίδια. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχει και η γενικότερη εικόνα» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Και για το σύνολο της ημέρας ιδού τα στοιχεία των τουρκικών προκλήσεων: 

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 13η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ      : 3 (2×2 F-16, 1×3 F-16)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ    : 3 (1 CN-235, 1 UAV, 1 ATR-72)
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ        : 10
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ         : 5
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ        : 12
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ       : 81 (50 από τα μαχητικά, 18 από το UAV και 13 από το CN-235)
ΕΜΠΛΟΚΕΣ          : 1
ΠΕΡΙΟΧΗ              : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Οι 11 εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις.
Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Δηλαδή και ρεκορ παραβιάσεων για το τελευταίο 4μηνο μέσα σε μια ημερα. Στις 28 Ιανουαρίου είχαν σημειωθεί 85.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ