Ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος βρέθηκε εκτεθειμένος στην Βουλή αφού  εμφανίστηκε να αγνοεί την ουσία του προγράμματος εκσυγχρονισμού των ΑΝΦΣ P-3B Orion και έκανε αναφορές επιπέδου καφενειακής συζήτησης σε ότι αφορά την αξία του προγράμματος για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Συγκεκριμένα ο ΥΕΘΑ στη Βουλή επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας πως στα 5 χρόνια διακυβέρνησης του, το μοναδικό πρόγραμμα που προχώρησε ήταν αυτό των Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας P-3B Orion κόστους 500 εκατομμυρίων δολαρίων όταν όπως είπε «μετά από 6-7 χρόνια την ίδια επιχειρησιακή αποστολή δύναται να την κάνουμε με Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV)».

Δηλαδή, αυτό έχει καταλάβει από το πρόγραμμα; Με αυτά τα δεδομένα τον έχουν ενημερώσει; Αν ίσχυαν αυτά που είπε, διεθνώς δεν θα υπήρχαν Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας  και όλοι θα τα αντικαθιστούσαν και δε. θα έμπαιναν στον κόπο να παραγγείλουν, να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν καινούρια

Το βασικό στοιχείο στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών ΑΦΝΣ είναι ότι θα βασίζεται σε ένα ολοκληρωμένο ελληνικής κατασκευής και ανάπτυξης, σύστημα μάχης το οποίο θα διασυνδέει όχι μόνο όλους τους αισθητήρες του αεροσκάφους αλλά και τα δεδομένα από ολόκληρο το ελληνικό δίκτυο αεράμυνας σε πραγματικό χρόνο και με όλο τον ελληνικό Πολεμικό Στόλο κάτι που δεν υφίσταται ούτε για αστείο αυτή τη στιγμή.

Μιλάμε για το Mission Integration Management System (MIMS)

Επίσης, λόγω της ύπαρξης και ουραίου ραντάρ, το μοναδικό εναέριο σύστημα το οποίο θα διαθέτει ουραίο ραντάρ στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, θα έχει πεδίο κάλυψης μέσω των αισθητήρων του άνω των 300 μοιρών παίζοντας τον ρόλο ιπτάμενου ραντάρ σε απόσταση 150 χλμ. 

Και μια που ο ΥΕΘΑ μίλησε και για τα UAV, τα P-3HN θα έχουν και αυτό τον ρόλο: Να συντονίζουν τα… UAV, να λαμβάνουν, να αξιολογούν, λόγω επάνδρωσης και να μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο τα στοιχεία. Άλλα πράγματα κάνει το UAV και άλλα το AΦΝΣ. 

Η Τουρκία με τον μεγαλύτερο στόλο UAV στην Ευρώπη και μία ακμάζουσα βιομηχανία UAV δεν θα προμηθευόταν Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ) ATR-72-600T ή P-72 (έξι συνολικά, έχει παραλάβει δύο και αναμένει την παράδοση άλλων τεσσάρων!), ούτε θα αγόραζε ιδίου ρόλου με έμφαση στην επιτήρηση ΑΦΝΣ CN-235 MPA (ή P-235). 

Αφού έχει όλα αυτά τα UAV, οπλισμένα ή απλά αναγνώρισης, τα οποία εκτελούσαν τον επιχειρησιακό ρόλου που διατείνεται ο Έλληνας ΥΕΘΑ ότι εκτελούν τα UAV.

Επίσης, να προσθέσουμε ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν έχει καθυστερήσει γιατί καθυστερεί κάποιος άλλος πέρα από την ίδια την… ΕΑΒ η οποία  ζητεί προσλήψεις υπαλλήλων και πιο συγκεκριμένα από το ΥΠΟΙΚ στο οποίο ανήκει η ΕΑΒ οργανικά, αλλά αυτό αρνείται!

Αν είχαν προσληφθεί θα παραδιδόταν το πρώτο αεροσκάφος άμεσα!

Αυτές είναι κάποιες μικρές λεπτομέρειες τις οποίες δεν υποχρεούται να γνωρίζει ο ΥΕΘΑ γιατί είναι δικηγόρος αλλά υποχρεούνται να τα γνωρίζουν και να τον ενημερώνουν οι επιτελείς του οι οποίοι προφανώς δεν το κάνουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ