Ν.Παναγιωτόπουλος: Οι ΗΠΑ δεν μας έχουν ενημερώσει για διαθεσιμότητα Α/Α συστημάτων Avenger

Μέχρι σήμερα δεν υφίσταται επίσημη ενημέρωση από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα για διαθέσιμα μεταχειρισμένα Α/Α συστήματα Avenger, αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ο υπουργός επισημαίνει πως «το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα (ΓΑΣ/Ε) ενημερώνει το ΥΠΕΘΑ για όλες τις περιπτώσεις διαθεσιμότητας μη επιχειρησιακά αναγκαίου εξοπλισμού των ΗΠΑ, προς εκδήλωση ενδιαφέροντος μας. Εντούτοις, μέχρι σήμερα δεν υφίσταται επίσημη ενημέρωση αναφορικά με την απόσυρση του Α/Α οπλικού συστήματος ΑΝ/TWQ-1 «AVENGER» από τον Αμερικανικό Στρατό».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος προσθέτει επίσης ότι το Avenger «δεν διαθέτει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας, σχετικά με την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων αλλά και την παροχή αντιαεροπορικής άμυνας στις Μονάδες της».

Ο ΥΕΘΑ καταλήγει πως το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει σχεδιάσει την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Αντιαεροπορικού Πυροβολικού με βάση τις καταγεγραμμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται και αξιολογείται διεξοδικά οποιαδήποτε λύση εξυπηρετεί τον εν λόγω σχεδιασμό.

Δηλαδή κατά τον Ν. Παναγιωτόπουλο το  Α/Α σύστημα Avenger το οποίο φέρει έως οκτώ Α/Α πυραύλους Stinger με μέγιστη εμβέλεια 5,5km, ενώ επιπλέον διαθέτει ένα πολυβόλο M3P των 0,50in, δεν ικανοποιεί την ΠΑ.

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV