Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα Κυριακή 4 Μαΐου, σε ηλικία 97 ετών ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης ο αν θα μπορούσαμε να πούμε ο «τελευταίος Έλληνας» που πέρασε από αυτή την θέση, καθώς ήταν ο αρχιτέκτονας της πολιτικής αποτροπής από το 1974.

Η πολιτική του καριέρα έλαμψε την κρίσιμη εθνική στιγμή της Κύπρου με το σχέδιο Ανάν.

Αντίθετα με την κυβέρνηση Σημίτη, η κυβέρνηση Καραμανλή τήρησε μια, έμμεσα αλλά έντονη και άκαμπτη, αρνητική στάση στο προδοτικό Σχέδιο Ανάν και σε αυτό βοήθησε η πραξη του Κ.Καραμανλή να δώσει το χαροφυλάκιο του ΥΠΕΞ στον Π.Μολυβιάτη.

Η θέση του κ. Μολυβιάτη ήταν πως μετά την 1η Μαΐου 2004, η Κύπρος, ως κράτος-μέλος της Ε.Ε., βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση. Αυτό ήταν και ένα από τα πιο πειστικά επιχειρήματα του Προέδρου Παπαδόπουλου για την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν. Το άλλο επιχείρημα που έπιασε στην κοινή γνώμη ήταν η «διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας», παραμονές της ένταξης στην Ε.Ε.

Με την αποχώρησή του την θέση του ΥΠΕΞ πήρε η Ντόρα Μπακογιάννη με τα όσα πρέσβευε ειδικά μετά τα γεγονότα του θανάτου του Κ.Ηλιάκη.

Υπήρξε πολύ στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή ενώ είχε διατελέσει τρεις φορές υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας (2004–2006, 2012 και 2015), διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού (1974–1980), γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας (1980–1985 και 1990–1995) και βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας (1996–2004).

Η απώλεια του Πέτρου Μολυβιάτη αφήνει ένα μεγάλο κενό στην ελληνική πολιτική σκηνή καθώς η συμβολή του υπήρξε καθοριστική σε θέματα όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας.

Ποιος ήταν ο Πέτρος Μολυβιάτης

Ο πολιτικός και Έλληνας διπλωμάτης Πέτρος Μολυβιάτης γεννήθηκε στη Χίο στις 12 Ιουνίου 1928.

Σπούδασε νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ακολούθησε καριέρα στο διπλωματικό σώμα, με θητεία σε καίριες θέσεις: στις μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, καθώς και στις ελληνικές πρεσβείες της Μόσχας, της Άγκυρας και της Πρετόριας.

Από το 1974 ως το 1980 ήταν γενικός διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και στη συνέχεια για δύο πενταετίες (1980–1985 και 1990–1995) χρημάτισε γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Από το 1996 μέχρι το 2004 εκλέγεται βουλευτής επικρατείας με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Το 2004 στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, όπου παρέμεινε μέχρι και τις 14 Φεβρουαρίου του 2006. Επίσης είναι πρόεδρος του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής».

Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012.

Στις 28 Αυγούστου 2015 κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Βασιλικής Θάνου Χριστοφίλου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου 2015.

Ήταν παντρεμένος με τη Νιόβη Χριστάκη και έχουν αποκτήσει μαζί δύο παιδιά, μία κόρη και ένα γιο. Η κόρη του Λώρα υπήρξε σύζυγος του επιχειρηματία και τραπεζίτη Στέλιου Παναγόπουλου, διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ