Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο προκάλεσε κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Λίβυη η φιλότουρκη (και αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και δυστυχώς και την ελληνική κυβέρνηση) κυβέρνηση Ντμπέιμπα η οποία επιχείρησε να κρατήσει όμηρο τον Έλληνα ΥΠΕΞ κατά την άφιξή του στην Τρίπολη.

Συγκεκριμένα όπως μετέδωσε η ΕΡΤ το επεισόδιο σημειώθηκε όταν το αεροσκάφος το οποίο μετέφερε τον Νίκο Δένδια στη Λιβυή προσγειώθηκε στην Τρίπολη προκειμένου εκεί ο υπουργός Εξωτερικών να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι.

Όπως διαπιστώθηκε, όμως, στο αεροδρόμιο της Τρίπολης τον Νίκο Δένδια περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνηση Ντμπέιμπα, η οποία πριν από λίγο διάστημα είχε υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο με το οποίο η Τουρκία αρπάζει μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ακολούθησαν συνεννοήσεις κατά τις οποίες η σκάλα του αεροπλάνου που μετέφερε τον Νίκο Δένδια δεν κατέβηκε ποτέ και τελικά αποφασίστηκε η ακύρωση της επίσκεψης στην Τρίπολη και η συνέχιση του ταξιδιού του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Βεγγάζη προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, καθώς και με άλλους Λίβυους αξιωματούχους.

Τότε οι λιβυκές αρχές αρνήθηκαν να εγκρίνουν το σχέδιο πτήσης του αεροσκάφους με τον Νίκο Δένδια προς τη Βεγγάζη και επιχείρησαν να εμποδίσουν το ταξίδι του και την αναχώρησή του.

Τελικά το αεροπλάνο απογειώθηκε με καθυστέρηση και δια του FIR Μάλτας έφτασε μέχρι τον ενάεριο χώρο πάνω από την ανατολική Λίβυη προκειμένου να προσγειωθεί τελικά στη Βεγγάζη.

Πρόκειται για μία συμπεριφορά η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί ΑΜΕΣΑ με άρση της αναγνώρισης της κυβέρνησης της Τρίπολης από την ελληνική κυβέρνηση.

Είναι το δεύτερο «χαστούκι» που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση μετά την κράτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα από τους Τούρκους στην Σμύρνη από την τουρκική «παράταξη» (μην ξεχνάμε πως η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν είναι απλώς φιλότουρκη αποτελείται από εθνικά Τούρκους πολιτικούς της Λιβύης).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ