Μόλις τρεις ημέρες μετά τις αμοιβαίες υποχωρήσεις τις οποίες ανακοίνωσε ότι θα κάνει με την Τουρκία (ποιες αμοιβαίες, εμείς δεν ζητάμε τίποτα), ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης και ενώ τα τουρκικά ερευνητικά είναι εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τις οποίες χαρακτηρίζει «διερευνητικές».

Να σημειώσουμε ότι  η ανακοίνωση γίνεται την ίδια στιγμή που τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από το ελληνικό έδαφος στα νησια του Ανατολικου Αιγαίου.

Επί της ουσίας πρόκειται για διαπραγματεύσεις σε παραχώρηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και η ατζέντα είναι εντελώς τουρκική και αφορά την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας θα λάβει χώρα στην ‘Αγκυρα, στις 6 Οκτωβρίου 2021, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος (ανούσιος) κύκλος ήταν προ επταμήνου.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι μόλις σήμερα το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε επιθετική ανακοίνωση κατά της ελληνογαλλικής συμφωνίας ζητώντας από την Ελλάδα να… σταματήσει τους εξοπλιμούς.

Η δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας για θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας και για εναέριο χώρο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο.

Είναι ένα κενό όνειρο ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχθούμε αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι αμφισβητούνται επίσης από τη διεθνή κοινότητα, δημιουργώντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν περαιτέρω την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ” στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», ανέφερε ο Τανζού Μπιλγκίτς.

Και πρόσθεσε: «Αντί συνεργασίας, η πολιτική εξοπλισμού της Ελλάδας και η προσπάθειά της να απομονώσει και να αποξενώσει την Τουρκία είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει τον εαυτό της και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ: Ο 63ος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Άγκυρα στις 6/10

? https://t.co/IbU3XBS1ua

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) October 1, 2021

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ