Σε Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Σε Λευκωσία, Άγκυρα και Αθήνα θα βρεθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μάας σπεύδει στην περιοχή μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων, με στόχο να δώσει νέα  ώθηση στις προσπάθειες διαλόγου αλλά και να διερευνήσει τις προθέσεις Αθήνας και Λευκωσίας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας. 

Παρά το γεγονός ότι Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσαν την Πέμπτη την έναρξη του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών, στη Λευκωσία επικρατεί ισχυρός προβληματισμός μετά τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας στο μέτωπο του Βαρωσίου.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 1 και 2 Οκτωωβρίου, η Άνγκελα Μέρκελ είχε ηγηθεί της λογικής ενίσχυσης της θετικής ατζέντας απέναντι στην Τουρκία, «κόβοντας», ουσιαστικά, κάθε συζήτηση για πιθανές κυρώσεις, τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο. Μπορεί τόσο το Yavuz όσο και το Barbaros έχουν αποχωρήσει, πλέον, από την κυπριακή ΑΟΖ, οι κινήσεις της Αγκυρας στο Βαρώσι, όμως, έχουν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της κυπριακής κυβέρνησης. Αθήνα και Λευκωσία θα θέσουν το ζήτημα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητώντας από τις Βρυξέλλες ισχυρή στήριξη και δήλωση καταδίκης για τα όσα συμβαίνουν στην Αμμόχωστο.

Τριμερής στη Λευκωσία στις 21 Οκτωβρίου

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυπριακή κυβέρνηση θα τονίσει τόσο στον Χάικο Μάας όσο και στους ευρωπαίους εταίρους ότι με παρόμοια συμπεριφορά από την πλευρά της Τουρκίας, δεν υπάρχει περιθώριο μη ενεργοποίησης των κυρώσεων τον προσεχές Δεκέμβριο. 

Σημειώνεται, επίσης, ότι για τις 21 Οκτωβρίου στη Λευκωσία είναι προγραμματισμένη η Τριμερής Συνάντηση Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου, σε επίπεδο αρχηγών, όπου Αναστασιάδης και Μητσοτάκης θα έχουν την ευκαιρία εκ του σύνεγγυς επαφής και συντονισμού των ενεργειών τους. 

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV