Υπογράφηκε η συμφωνία για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου

O υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υπέγραψε στο Κάιρο όπου βρίσκεται, την  συμφωνία για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία που ανέβασε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ.

Τη συμφωνία υπογράφουν ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, που μετέβη εσπευσμένα στο Κάιρο και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ:

«Μέρος της τελετής υπογραφής συμφωνίας για τον καθορισμό αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και της Δημοκρατίας της Ελλάδας», ενώ ανήρτησε και σχετικές φωτογραφίες.

​Η εξέλιξη έρχεται μετά και την υπογραφή της συμφωνίας σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας, από τους Νίκο Δένδια και Λουίτζι ντι Μάιο. Η τελευταία επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα είχε γίνει στις 18 Ιουνίου όταν υπήρξε ανταλλαγή προτάσεων από τις δύο πλευρές, με τις οποίες έληξε το τεχνικό κομμάτι των διαπραγματεύσεων. 

Μετά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο, τον Ιούνιο, ο κ. Δένδιας είχε δηλώσει ότι: «Η Αίγυπτος είναι μια φιλική χώρα προς την Ελλάδα. Είναι μια χώρα που υπό την ηγεσία του Προέδρου Σίσι βλέπει, διαβάζει την πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή με τον ίδιο τρόπο που τον διαβάζει και η Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι, στα μέσα Ιουλίου, σε συνέντευξή του, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα έκλεινε εντός του καλοκαιριού.

Λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να γίνουν γνωστές.

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV