Η Ελλάδα θα υπερψηφίσει το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής στον ΟΗΕ για αναγνώρισή της ως κράτος με ιδιότητα παρατηρητή, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Το ζήτημα θα τεθεί την Πέμπτη στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «η απόφασή μας αυτή είναι συνεπής προς την πάγια θέση αρχής της χώρας μας για την επίλυση του Μεσανατολικού προβλήματος στην βάση των δύο κρατών, ήτοι ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους, που θα συμβιώνει με ειρήνη και ασφάλεια με το κράτος του Ισραήλ.

«Με τις ιστορικές εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή», συνεχίζει το υπουργείο, «η Ελλάδα πιστεύει ότι ήλθε πλέον η ώρα Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να ζήσουν, όπως έχουν αναφαίρετο δικαίωμα, με ασφάλεια στα κράτη τους.

» Η λύση των δύο κρατών, που περιγράφεται σε διαδοχικές Αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και επιβεβαιώνεται στο σχέδιο Απόφασης που είναι ενώπιόν μας, είναι η μόνη που διασφαλίζει μακροχρόνια τα συμφέροντα των δύο λαών και την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».

Το υπουργείο επισημαίνει ότι «η επίλυση του προβλήματος δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών, τα οποία φέρουν την ευθύνη να επιλύσουν, με ρεαλισμό και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όλα τα θέματα του τελικού καθεστώτος. Θεωρούμε λοιπόν ως άκρως θετική την πρόβλεψη του σχεδίου απόφασης για άμεση και χωρίς προϋποθέσεις επιστροφή των δύο μερών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

» Εκφράζουμε την ελπίδα ότι τα δύο μέρη θα επωφεληθούν από την νέα αυτή ευκαιρία για ειρήνευση και θα αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να δυναμιτίσει το κλίμα και να υπονομεύσει τις απευθείας διαπραγματεύσεις».

Επί του συγκεκριμένου ζητήματος η Ρωσία και η Γαλλία έχουν επίσης εκφράσει την πρόθεσή τους να υπερψηφίσουν το αίτημα ενώ η Γερμανία είχε δηλώσει ότι θα καταψηφίσει.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε ψηφίσει αντίστοιχο αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής για χορήγηση αυτού του καθεστώτος στην UNESCO. Πάντως το αίτημα που κατατέθηκε στον ΟΗΕ είναι πολιτικά σημαντικότερο γιατί, μεταξύ άλλων, θεωρητικά ανοίγει τον δρόμο για προσφυγή της Αρχής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ