Διασπασμένη φαίνεται η τσάμικη κοινότητα στην Αλβανία, αυτό δείχνει τουλάχιστον η ίδρυση του νέου πολίτικου φορέα με την ονομασία «Τσάμικο Κίνημα».

Ιδρυτές του νέου κινήματος φαίνεται πως είναι μια ομάδα τσάμηδων που διαφωνούν με την γραμμή που ακολουθεί ο πρόεδρος του τσάμικου κόμματος PDIU Shpetim Idrizi.

Σύμφωνα με..το aftonomi.gr στόχος του νέου πολίτικου φορέα των τσάμηδων είναι η αναγέννηση του τσάμικου κινήματος για να ανακτήσουν τα χαμένα τους δικαιώματα!

Ο ηγέτης του νέου τσάμικου κινήματος, Artur Dojaka, κατηγορεί ευθέως τον Shpetim Idrizi πως οι στόχοι του είναι απλά οικονομικοί και δεν έχουν καμία σχέση με το «τσάμικο ζήτημα».

Κατά την παρουσίαση του νέου πολίτικου φορέα των τσάμηδων ο Dojaka τόνισε πως «4 χρόνια μπορεί να μην φτάνουν για να κάνει τα εκατομμύρια που κάποιος θα ήθελε να έχει, όμως 4 χρόνια πεταγμένα είναι εθνική καταστροφή για μας»

«Θα του έδινα λίγο δίκιο εάν ο κ. Idrizi θα ήταν πιο αξιοπρεπής, εάν αυτός καλούσε την τσάμικη κοινότητα για διαμαρτυρία έξω από την Βουλή εωσότου εγκρίνονταν το τσάμικο ψήφισμα. Εγώ μάλλον το πάω πολύ μακριά, μιλάω για διαμαρτυρίες για το τσάμικο ψήφισμα, έχει προτείνει όμως ο κ. Idrizi κανένα τέτοιο ψήφισμα; Έχει δει κανείς κάποιο σχέδιο του ψηφίσματος; Ποια ομάδα εργασίας το συνέταξε και ποιοι το εγκρίνανε; Γιατί κανένας τσάμης δεν έχει δει ποτέ αυτό το ψήφισμα και γιατί ο Idrizi φοβάται τόσο πολύ να το βγάλει από το σεντούκι της λήθης;» δήλωσε ο ίδιος αναφερόμενος στο τσάμικο ψήφισμα που ετοιμάζει ο Idrizi.

«Εγώ δεν αμφιβάλω απλά, αλλά είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν το έχει κάνει, γιατί ο Idrizi δεν είναι πολιτικός της πατριωτικής και κοινωνικής δράσης, απλά κάνει προσωπικά παζάρια για τα οποία εμείς ως τσάμηδες είμαστε αγανακτισμένοι και προσβεβλημένοι» συνέχισε ο Dojaka.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο ηγέτης του νέου «Τσάμικου Κινήματος» τόνισε πως «το “τσάμικο ζήτημα” είναι ένα από τα βασικά εθνικά ζητήματα, γι’ αυτό και κάθε μεμονωμένο άτομο είναι ένα τίποτα μπροστά του».

Η κίνηση αυτή από πλευράς των τσάμηδων επιβεβαιώνει τα σενάρια που κάνουν λόγο για διάσπαση στους κόλπους της τσάμικης κοινότητας καθώς και την ιδέα για ίδρυση νέου πολιτικού κόμματος που ψιθυρίζονταν όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα στα δημοσιογραφικά γραφεία των Τιράνων…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ