Στην Ολομέλεια της Βουλής βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί, η συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο αποκτούν ισχύ νόµου σχέδια συµβάσεων που αφορούν στον τοµέα της εθνικής άμυνας, που ενισχύουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, δηλαδή οι προμήθειες των επιπλέον 6 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, των 3+1 φρεγατών Belharra και των σύγχρονων τορπιλών SeaHake Mod.4 για τα υποβρύχια.

Κατά τη συζήτηση έκανε αίσθηση η τοποθέτηση που έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Άμυνας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Τσίπρας, ότι η άμυνα της χώρας «δεν είναι αυτοσκοπός».

Συγκεκριμένα – όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ – ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το κόμμα του ψηφίζει τις συμβάσεις για τις φρεγάτες Belharra, αλλά δεν θα πράξει το ίδιο με τις άλλες συμβάσεις, για τα Rafale, διότι η σύμβαση για τα επιπλέον έξι Rafale είναι μία «αποσπασματική ενέργεια που δεν εντάσσεται στον εθνικό αμυντικό σχεδιασμό», καθώς πρώτα αποφάσισε ο πρωθυπουργός, το ανακοίνωσε και μετά οι Ένοπλες Δυνάμεις υπέβαλαν το αίτημα για την προμήθειά τους. Υπογράμμισε, επίσης, ότι από όλες τις συμβάσεις είναι απούσα η εγχώρια αμυντική βιομηχανία, που θα μπορούσε να έχει συμμετοχή στην κατασκευή, συντήρηση, υποστήριξη.

«Η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός. Η Ελλάδα είναι υποβαθμισμένη στη διεθνή διπλωματία. Μία χώρα, μία κυβέρνηση και μία πολιτική, η οποία είναι δεδομένη, είναι ήσυχη, είναι αυτοπεριορισμένη, τότε είναι καταδικασμένη να υποβιβάζεται διαρκώς στις διεθνείς σχέσεις. Και αυτό δεν θα αλλάξει και δεν μπορεί να αλλάξει με την αγορά κανενός οπλικού συστήματος», είπε – πάντα κατά το ΑΠΕ-ΜΠΕ – ο κ. Τσίπρας.

Το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αντέδρασε έντονα στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων ο Γιώργος Τσίπρας μας ενημέρωσε ότι «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός». Υπενθύμισε έτσι για άλλη μια φορά το αμυντικό δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα, όταν άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μας καλούσαν να το ρισκάρουμε με την Τουρκία.

Δεν πρόκειται για φραστικά ολισθήματα, αλλά για πολιτική στάση, με βάση την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει αμυντικές συμφωνίες, όπως αυτές με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, που ενισχύουν την αποτρεπτική μας ικανότητα και θωρακίζουν τη χώρα.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναβαθμίζει την αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδας, ενισχύοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις και εκσυγχρονίζοντας τους αμυντικούς εξοπλισμούς. Προστατεύοντας τα σύνορά της η Ελλάδα εφαρμόζει μια σύγχρονη και πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, ανακτώντας τη διεθνή της θέση ως παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ