Σύμφωνα με την αιγυπτιακή ιστοσελίδα Sada Elbalad (See.news) η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα υπογράψουν μέσα στις επόμενες ώρες συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ, κάτι που συνδέεται και με τις πληροφορίες για το αιφνιδιαστικό ταξίδι του Νίκου Δένδια στο Κάιρο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δένδιας προσγειώθηκε λίγο μετά τις 14.30 στο Κάιρο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Διπλωματικές πηγές πάντως είναι φειδωλές, χωρίς να επιβεβαιώνουν, αλλά ούτε και να διαψεύδουν ότι επίκειται η υπογραφή συμφωνίας.

Η αιγυπτιακή ιστοσελίδα από την πλευρά της προσθέτει ότι οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν ότι θα υπάρξει συναίνεση μεταξύ των δύο πλευρών για την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, τονίζοντας ότι μετά την υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Αίγυπτο για μια παρόμοια συμφωνία.

Αναφέρει ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, «η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών επιτυγχάνεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, μέσω έγκυρων συμφωνιών. Όχι μέσω άκυρων και κενού περιεχομένου συμφωνιών, όπως η συμφωνία Τουρκίας και πρωθυπουργού Fayez al Sarraj με έδρα την Τρίπολη, και, φυσικά, όχι μέσω της μονομερούς υποβολής συντεταγμένων. »

Σημειώνεται στο δημοσίευμα ότι η Αίγυπτος επιδιώκει να καταργήσει τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του Sarraj και του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς το Κάιρο και η Αθήνα συμφώνησαν πριν από αρκετούς μήνες να επιταχύνουν την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο πραγματοποιείται σε μια πολύ σημαντική στιγμή, ειδικά μετά την υπογραφή συμφωνίας θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Εν τω μεταξύ, γράφει το δημοσίευμα, η Αθήνα προσπαθεί να κινητοποιήσει τη διεθνή υποστήριξη προκειμένου να σταματήσει τις φιλοδοξίες της Άγκυρας στην περιοχή, ειδικά μετά τον αμφιλεγόμενο χάρτη με τη Λιβύη και την ανακοίνωση για διεξαγωγή δραστηριοτήτων για εντοπισμό φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από ελληνικής άποψης, προσθέτει, η υπογραφή της ΑΟΖ με την Ιταλία έχει σημαντικές συνέπειες στα σχέδια της Τουρκίας για κλοπή πετρελαίου και φυσικού αερίου από την θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας, παρεμποδίζοντας τις προσπάθειές της για πλήρη έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου.

Πέρυσι, γράφει το δημοσίευμα, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση Sarraj στη Λιβύη για εξόρυξη ελληνικού πετρελαίου χωρίς να αναγνωρίζει την ύπαρξη της Κύπρου στην ΑΟΖ.

Αυτές οι συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αιγύπτου είναι πράγματι μεγάλης σημασίας για την διασφάλιση της ευημερίας και συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών στην πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο περιοχή, καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ