Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους διατάσσει την επίθεση κατά του Ιράκ σαν σήμερα το 2003.

Τώρα γιατί κανείς δεν θυμάται ή κάνει πως δεν θυμάται τις αμερικανικές εισβολές είναι ερώτημα που δεν θα απαντηθεί γιατί το κρύβουν επιμελώς όλα τα ΜΜΕ.

Είναι επίσης πρόβλημα το γιατί η ΕΕ, η Γερμανία και όλοι αυτοί ΔΕΝ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ποτέ κυρώσεις στις ΗΠΑ για όλες τις εισβολές που έχουν διαπράξει μόνο τα τελευταία 40 χρόνια.

Μέχρι και στην Γρενάδα των ψαράδων έχουν εισβάλει.Μία εισβολή στην οποία μάλιστα οι αμερικανικές δυνάμεις άφησαν πολύ κακές εντυπώσεις.

Το ερώτημα είναι, μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις κατά των ΗΠΑ; Μπορούσαν αλλά θα πονούσαν. Όμως και κατά της Ρωσίας πονάνε αλλά τις κάνουν.

Συνεπώς το πρόβλημα είναι ΙΔΕΟΛΗΠΤΙΚΟ και τίποτε άλλο. Δεν επιβάλουν κυρώσεις κατά των ΗΠΑ γιατί δεν τον θέλουν για λόγους συμπάθειας, συμφέροντος κ.λ.π.

Θυμίζουμε ότι η εισβολή στο Ιράκ δεν εγκρίθηκε ποτέ από το Συμβούλιο Ασφαλείας και συνεπώς ήταν μονομερής και παράνομη.

Ο Πόλεμος του Ιράκ (αγγλικές ονομασίες: The Iraq War, Occupation of Iraq, Second Gulf War ή και Operation Iraqi Freedom αποτελεί στρατιωτική επιχείρηση, η οποία άρχισε στις 20 Μαρτίου 2003 από τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό την προεδρία του Τζορτζ Μπους του νεώτερου και το Ηνωμένο Βασίλειο υπό την πρωθυπουργία του Τόνι Μπλερ, με στόχο την ανατροπή του τότε ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν.

Αποτέλεσε μέρος του γενικότερου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», τους πολέμους δηλαδή που διοργάνωσαν οι ΗΠΑ μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο πόλεμος στο Ιράκ χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση ξεκινά με την εισβολή των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στις 20 Μαρτίου 2003, και ολοκληρώνεται στα τέλη Απριλίου του 2003 με τα γεγονότα της πτώσης της Βαγδάτης στις 9 Απριλίου 2003 και την πτώση της κυβέρνησης Χουσεΐν.

Ακολούθησε η σύλληψη των ηγετικών στελεχών της κυβέρνησης Χουσεϊν το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς και η σύλληψη του ίδιου του Χουσεΐν στις 13 Δεκεμβρίου του 2003, ο οποίος τελικά απαγχονίστηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2006. Η δεύτερη και μακρύτερη φάση του πολέμου ξεκινά με την εξέγερση Ιρακινών κατά των δυνάμεων κατοχής και της νέας Ιρακινής κυβέρνησης το 2004. Η συνεχιζόμενη ένταση οδήγησε στον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών από το Φεβρουάριο του 2006 έως τον Μάιο του 2008.

Στις 31 Αυγούστου 2010, ο πρόεδρος (2010) των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε το τέλος του πολέμου και διέταξε τους Αμερικανούς στρατιώτες να αποχωρήσουν από το Ιράκ. Οι τελευταίες Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις εγκατέλειψαν την χώρα τον Δεκέμβριο του 2011.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ