Η καρδιά νικά το πιστόλι: Το χαμόγελο του Σοβιετικού αξιωματικού λίγο πριν την εκτέλεση του (φωτό)

Η ιστορική φωτογραφία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που την έδωσαν στη δημοσιότητα 65 χρόνια μετά. Ήταν Νοέμβριος του 1942. Ένας Σοβιετικός αξιωματικός χαμογελάει λίγο πριν τον εκτελέσουν.

Παρέμεινε κρυμμένη για περισσότερο από μισό αιώνα στα αρχεία του φινλανδικού Στρατού, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι οι Σοβιετικοί θα τη χρησιμοποιούσαν για προπαγανδιστικούς σκοπούς.

Ήρθε στη δημοσιότητα το 2006 από το Υπουργείο Άμυνας της Φινλανδίας. Τη φωτογραφία συνόδευε η εξής λεζάντα: «Άγνωστος σοβιετικός αξιωματικός πληροφοριών πριν πυροβοληθεί, Φινλανδία, 1942».

Η ταυτότητα του κατασκόπου είναι άγνωστη, αλλά το στιγμιότυπο είναι μοναδικό, καθώς ο κατάσκοπος χαμογελάει παρόλο που ξέρει ότι σε λίγα δευτερόλεπτα θα πεθάνει. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Φινλανδία ήταν σύμμαχος με τη Γερμανία και εχθρός της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Σοβιετική Ένωση είχε εισβάλει στη Φινλανδία το 1939 κατά τον Σοβιετικό-φινλανδικό πόλεμο γνωστό ως Χειμερινό πόλεμο. Η ΕΣΣΔ προσπάθησε να ανακτήσει τα εδάφη που είχε χάσει κατά την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ο ρωσικός στρατός αριθμούσε 450.000 άνδρες.

Οι Φινλανδοί παρόλο που ήταν λίγοι και απροετοίμαστοι αντιστάθηκαν σθεναρά στους εισβολείς. Ο κόκκινος στρατός εκτός από τους Φινλανδούς, ήρθε αντιμέτωπος με τις χαμηλές θερμοκρασίες της Σκανδιναβικής χώρας που τον Χειμώνα του 1940 έφτασαν στους -43 °C.

Όπως είχε αναφέρει ο ιστορικός Ουίλιαμ Τρόττερ: «Οι Σοβιετικοί στρατιώτες δεν είχαν καμία επιλογή. Αν αρνιόνταν να πολεμήσουν, θα εκτελούντο. Αν προσπαθούσαν να διαφύγουν μέσα από τα δάση, θα πάγωναν μέχρι θανάτου. Όσο για την παράδοση στον εχθρό, η σοβιετική προπαγάνδα τους είχε προειδοποιήσει ότι οι Φινλανδοί βασάνιζαν τους αιχμαλώτους μέχρι θανάτου.»

Οι Φινλανδοί κατάφεραν να σταματήσουν τον κόκκινο στρατό. Κατέλαβαν μεγάλο μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού των Σοβιετικών και τους προκάλεσαν χιλιάδες απώλειες. Οι εχθροπραξίες σταμάτησαν τον Μάρτιο του 1940 με τη Συνθήκη της Μόσχας, αλλά η ανακωχή δεν κράτησε για πολύ. Την επόμενη χρονιά, όταν η Γερμανία επιτέθηκε στη Σοβιετική Ένωση, οι Σοβιετικοί πραγματοποίησαν αεροπορική επίθεση στη Φινλανδία.

Oι Φινλανδοί δεν συμμετείχαν στην πολιορκία του Λένινγκραντ, αλλά κράτησαν την αμυντική τους γραμμή στον Καρελιανό Ισθμό. Εκείνη την περίοδο Φινλανδοί στρατιώτες αιχμαλώτισαν στην Ανατολική Καρελία έναν Ρώσο κατάσκοπο και τον εκτέλεσαν σε ένα χιονισμένο δάσος. Το στιγμιότυπο της εκτέλεσης κατέγραψε με την φωτογραφική του μηχανή ένας Φινλανδός στρατιώτης. Αν και η εικόνα σε περίοδο πολέμου δεν είναι ασυνήθιστη, αυτή η φωτογραφία είναι ιδιαίτερη καθώς ο μελλοθάνατος χαμογελά και σίγουρα όχι από χαρά.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV